Dansk eksport i ny rekord

Eksporten er på en vild flyvetur på trods af usikkerhed og slørede globale økonomiske udsigter.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 167 mia. kr. i juli. Det er 3% mere end i juni, når der tages højde for sæson. Det betyder samtidig, at den danske eksport slår ny rekord, hvor vi ikke tidligere har eksporteret varer og tjenester for så mange milliarder som i juli.

I 2022 har eksporten været på noget af en flyvetur. Foreløbig er der i 2022 eksporteret for i alt 1.084 mia. kr. Til sammenligning eksporterede vi for 825 mia. kr. i samme periode i 2021. Det betyder, at den danske eksport er steget med mere end 30% i forhold til sidste år.

Eksporten er på en vild flyvetur på trods af usikkerhed og slørede globale økonomiske udsigter. Det er overordnet set rigtig flotte tal det her. Det er den første og primære konklusion fra dagens tal.

En del af flyveturen skyldes imidlertid højere priser på det, som vi eksporterer. Uden­rigs­hand­len gøres typisk op i løbende priser, og korrigerer vi for pris­ud­vik­lin­gen, ser det således ikke lige så stærkt ud. Der er dog fortsat tale om fremgang for året som helhed. Uden prisstigninger er eksporten i år løftet med 6% sammenlignet med sidste år.

Dog er alt ikke lige rosenrødt, når vi graver dybere i tallene. Den kraftige fremgang i eksporttallene er en anelse mere mudret og grynet end som så. Blandt andet er skyldes en stor del højere priser på det, som vi eksporterer, og mængdemæssigt er eksporten gået lidt i stå. Hertil er udsigterne mærkbart udfordrede med høj global inflation, en lurende energikrise i Europa og fortsat krig i Ukraine.

Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi og beskæftiger i omegnen af 900.000 i Danmark. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller. De senere år med har dog vist, at vi med tydelighed ikke er helt afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi.

Relaterede artikler