Bilsalget sendt til tælling

Produktionsudfordringer, brudte forsyningskæder og leveranceproblemer holder bilsalget nede.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
11.864 personbiler trillede over kantstenen hos bilforhandlerne i april

Nye tal fra De Danske Bilimportører viser, at der blev indregistreret 12.756 nye personbiler i august. Det er næsten 30% flere end i juli. Bilsalget ligger dog normalt lavt i juli som følge af sommerferie, og derfor er stigningen i august lige efter bogen og absolut ingen overraskelse. En ny bil tæller som solgt, når den er indregistreret, og ikke ved un­der­skri­vel­sen af købsaftalen.

Sammenlignet med sidste år ligger bilsalget forsat meget lavt. I august blev der indregistreret knap 20% færre biler sammenlignet med august sidste år. Lige siden januar har bilsalget ligget meget lavt, hvor der er i år i alt indregistreret omkring 97.000 nye personbiler. Det er et fald på hele 24% i forhold til samme periode sidste år, hvor der var blevet indregistreret mere end 127.000 nye personbiler på samme tidspunkt.

Bilsalget er sendt total til tælling i 2022. Bilbranchen er nede på et antal ny­re­gi­stre­rin­ger, som kan sammenlignes med nedlukningerne under coronakrisen. Det er ret vildt. Pro­duk­tions­ud­for­drin­ger, brudte for­sy­nings­kæ­der og le­ve­ran­ce­pro­ble­mer holder bilsalget i ekstremt kort snor, og det blev blot yderligere forværret efter Ruslands invasion af Ukraine. Det skaber mangel på vigtige reservedele til produktionen, og det rammer også bilsalget i Danmark.

En sol­strå­le­hi­sto­rie er, at danskerne i mærkbart højere grad går mod elbiler. I 2022 er der foreløbig indregistreret mere end 16.500 nye elbiler. Det svarer omkring 1 ud af 6 biler. Til Sammenligning var det omkring 1 ud af 11 i samme periode sidste år. Tilbage i 2020 var det alene 1 ud af 24 nyregistrerede personbiler, og i 2019 var det 1 ud af 50. Det er en virkelig stærk fremgang i salget af elbiler.

De opladelige biltyper har fået et solidt greb mange af de bilsøgende danskere. Det ser vi klart og tydeligt i tallene. Vi spurgte danskerne før sommeren om, hvad de ville købe, hvis de skulle købe bil i dag. Her ville næsten hver fjerde danske gå efter en elbil. Hertil ville næsten en ud af fem gå efter en plug-in hybridbil. Der er derfor lagt i kakkelovnen og alt mulig grund til at forvente, at fremgangen fortsætter for de opladelige biltyper.

Relaterede artikler