Nationalbanken fortsætter forsvar af kronen - intervenerede for 2,2 mia. i april

Dermed løber det samlede interventionsomfang i år foreløbig op i 19,6 mia. kr.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
ECB fastholder rekordlav rente

Nationalbanken har netop offentliggjort tal for, at man intervenerede i va­luta­mar­ke­der­ne for 2,2 mia. kr. i april ved at købe udenlandsk valuta. Det er tredje måned i træk, at Nationalbanken intervenerer efter marts bød på 17 mia. kr. og 0,4 mia. kr. i februar. Dermed løber det samlede in­ter­ven­tions­om­fang i år foreløbig op i 19,6 mia. kr. Og Nationalbanken er næppe færdig.

In­ter­ven­tio­ner­ne kommer på baggrund af en mærkbart styrket krone overfor euroen, hvor Nationalbanken sælger kroner og køber udenlandsk valuta for at svække kronen. Kronen handles aktuelt i 743,59 overfor euroen, som er det stærkeste niveau siden 2017.

Nationalbanken er de seneste måneder kommet op af stolen med markant forsvar af kronen. Aprils intervention kan dog på ingen måde måle sig med marts, men de stadig på banen, og det stopper næppe her. Kronen ligger stadig til den klart styrkede side og uændret på det aktuelt stærkeste i fire år, som har været tilfældet i hele 2021. Vi forventer, at in­ter­ven­tio­ner­ne fortsætter, og det er på ingen måde usandsynligt, at Nationalbanken kan komme med en selvstændig ren­te­ned­sæt­tel­se, selvom vi ikke er der endnu.

Paritetskursen overfor euroen er 746,038, og der har kronen ikke befundet sig i et år. Sidste år krydsede den pariteten, efter kronen havde ligget til den svækkede side i en rum tid. Det fik for et år siden Nationalbanken til at intervenere og købe kroner for knap 65 mia. kr. samt hæve renten fra -0,75% til -0,60% for få kronen på ret køl og tilbage mod pariteten.

Sidenhen er kronen så styrket, og derfor taler vi nu om det omvendte scenarie med salg af kroner og en potentiel ren­te­ned­sæt­tel­se. For nylig er renten hævet til -0,50%, men det skyldes en tilpasning af de pengepolitiske instrumenter, hvor foliorenten blev sat ned fra 0% til -0,50%, mens ind­skuds­be­vis­ren­ten blev sat op fra -0,60% til -0,50%.

De aktuelle renteforhold og den stærke krone har en række afledte effekter. De ekstremt lave renter påvirker de danske husholdninger og virksomheder på flere punkter, blandt andet i forbindelse med finansiering af boliger og investeringer. Den stærke krone har samtidig den slagside med en negativ påvirkning for de eks­port­o­ri­en­te­re­de virksomheder, eftersom udlandet skal betale mere af egen valuta for at købe danske varer. Dog taler vi om relativt snævre udsving omkring euroen, men ikke desto mindre en negativ påvirkning på marginalen.

Relaterede artikler