Inflationen tager et hop op i marts

Både herhjemme og i udlandet er det vores forventning, at inflation vil stige.

Danskerne indkomst steg med 3,4 procent i 2019 – Coronakrisen giver dog økonomisk modvind

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i marts lød på 1 procent, hvilket er mere end i februars 0,6 procent. Inflationen er særligt drevet af højere tobakspriser, huslejer og benzinpriser. Som følge af Corona situationen er tallene mere usikre end normalt.

Med en inflation på 1 procent, skal en typisk børnefamilie have 4.550 kr. mere op af lommen end samme tid sidste år, hvis familien ønsker at købe de samme varer og tjenester. Dette gælder dog kun hvis familien også ryger, da halvdelen af inflationens stammer fra højere tobakspriser. Er familien ikke rygere, ender ek­straud­gif­ter­ne kun på 2.200 kr. På trods af ek­straud­gif­ter­ne bør det dog ikke vælte budgettet, da de seneste tal for lønudviklingen viser lønstigninger på omkring 2,4 procent, hvorfor familiens indkomst vokser hurtigere end priserne.

Både herhjemme og i udlandet er det vores forventning, at inflation vil stige, men kun for en periode – efterfølgende vil inflationen dog falde lidt, men stadig befinde sig på et højre niveau end inden krisen. På den korte bane er der flere faktorer, der trækker op i inflationen. Flere virksomheder melder om voksende omkostninger, blandt som følge af le­ve­rings­pro­ble­mer og højere oliepriser. Dertil forventer vi en kraftig stigning i efterspørgslen i takt med at restriktioner og smitte falder, og det kan give mulighed visse steder for at hæve priserne for en periode. Når vi kun forventer højere inflation i en periode, så skyldes det, at vi ikke forventer det store lønpres, da ledigheden stadig er højere end før krisens indtræden.

 

Sidste år var inflationen i Danmark 0,4 procent, hvilket er meget lavt. I år forventer vi en inflation højere end 1 procent. Så selvom priserne stiger mere i år end sidste år, vil der stadig være lang vej op til centralbankens målsætning på 2 procent. De højere priser er naturligvis træls for forbrugerne, men vi forventer, at lønningerne vil stige med omkring 2 procent i år, og derfor vil der stadig være tale om en re­al­løns­frem­gang for lønmodtagerne.

Relaterede artikler