Genåbning løfter dansk erhvervstillid til det højeste i 23 måneder

Erhvervstillid stiger til 104,3 i april fra 100,7 i marts.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Decemberhop i industriproduktion afslutter stærkt 2019

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske erhvervstillid stiger til 104,3 i april fra 100,7 i marts. Dermed stiger er­hverv­stil­li­den for anden måned i streg og betyder nu, at den danske erhvervstillid aktuelt befinder sig på sit højeste siden maj 2019.

Genåbningen har for alvor sat strøm til både forbrugere og virksomheder. Optimismen er høj, genåbningen er gået bedre end ventet, og er­hverv­stil­li­den rammer nu det højeste i 23 måneder. Og vi har næppe set toppen endnu. Genåbningen har taget store skridt siden svarene i dagens tal er indsamlet, og det vil give er­hverv­stil­li­den endnu større vinger i næste måned. Vi går unægtelig ind i en tid med utrolig stærk vækst i dansk økonomi, og virksomheder såvel som forbrugere har allerede taget hul på glæderne. Dog sker det ovenpå en trist periode.

Den største fremgang er indenfor detailhandlen. Det hænger snorlige sammen med genåbningen, som gennem marts og april trinvist er åbnet for detailhandlen. I går fik vi i tillæg tal for de­tai­lom­sæt­nin­gen i marts, som viste en historisk høj handel i de­tail­for­ret­nin­ger­ne.

Også ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne, hvor blandt andet restauranterne ligger, oplever pæn fremgang. Her har genåbningen også taget store skridt, men svarene i dagens tal tager ikke fuldt ud højde for den seneste genåbning. Den politiske aftale om at fremrykke genåbningen for restauranter og caféer blev landet natten til d. 16. april, og svarene til dagens erhvervstillid er indsamlet i perioden fra 25. marts til 21. april. Af den årsag ser vi en ophobet stigning i ser­vi­ce­til­li­den, som ligger og venter forude. Ser­vi­ce­er­hver­ve­ne har fortsat et stykke op til niveauet fra før krisen.

Tilliden i bygge og anlæg samt i industrien er nogenlunde uændret, men for begge gælder, at humøret i dag er højere end før krisen, hvor potentialet også er mindre her.

Mangel på arbejdskraft let tiltagende

Med den tiltagende strøm i de danske virksomheder øges også efterspørgslen efter arbejdskraft. Stil­lings­op­sla­ge­ne tordner derudaf, hvor antallet af nyopslåede stillinger foreløbig ligger 65% højere i april end det, som vi normalt ser for måneden. Det betyder, at flere virksomheder igen er begyndt at melde om mangel på arbejdskraft.

I dagens tal fremgår det, at 25% af byg­ge­virk­som­he­der­ne oplever mangel på arbejdskraft mod 24% i marts, mens det sidste sommer var 11%. Niveauet er dog fortsat lavere end i 2017 og 2018, men manglen er altså let tiltagende. Også hos ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne er manglen steget. I ser­vi­ce­er­hver­ve­ne, som er de mest coronaramte erhverv, melder 14% om mangel på arbejdskraft i forhold til 6% i sommer. Den seneste tids øgede omfang af ar­bejds­krafts­man­gel indikerer for­be­re­del­ser­ne i den klare og kontante ketchupeffekt, som der lurer forude med genåbningen af restauranter og caféer, hvor mange simpelthen ruster op. Niveauet er dog stadig langt under tiden fra før krisen.

Relaterede artikler