Forbrugerpriserne stiger med største fart siden 2012

en del danskere vil opleve en langt mildere stigning priserne.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Manglende inflation luner i budgettet hos familierne

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­pri­ser­ne herhjemme steg med 2,2% i september i forhold til samme tid sidste år. Det er en stigning fra august, hvor stig­nings­tak­ten lød på 1,8%. Den nuværende inflation betyder, at der er tale om det højeste niveau siden 2012, hvor vi er bevæget os væk fra de ultralave niveauer vi så omkring årsskiftet.

Pris­stig­nin­ger­ne er særligt drevet af priser på varer, som i september er 2,9% højere end september sidste år. Det er særligt pris­stig­nin­ger­ne på brændstof, strøm og gas, som trækker op. 

Det bliver dyrere at være dansker i øjeblikket, hvor for­bru­ger­pri­ser­ne stiger med den størst fart i 9 år. Pris­stig­nin­ger­ne rammer dog særligt den del af danskerne som kører i en konventionel bil, og det betyder, at en del danskere vil opleve en langt mildere stigning priserne.

Den aktuelle inflation betyder, at en helt almindelig børnefamilie skal have 10.100 kr. ekstra op af lommen for at købe det samme som for et år siden. Her afhænger det naturligvis i høj grad af om man kører i en konventionel bil, da en familie uden den vane vil skulle have mindre ekstra op af lommen.

Ser vi fremadrettet, så kan andre og bredere varer være på vej som trækheste og derved ramme flere danske familier på pengepungen. De seneste måneder har vi nemlig set både priserne på el og naturgas stige kraftigt, og holder det niveau vinteren igennem, vil det lægge større beslag på danskernes budget end sidste år. Her afhænger meget dog af også, hvor kold vinteren bliver. I tillæg skaber det store forbrug og flaskehalse efter krisen også udfordringer i form af højere fragt- og råvarepriser, som sender omkostningerne i vejret for virksomhederne, som så i sidste ende kan give højere priserne hos danskerne.

Relaterede artikler