Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

Der er ikke noget der tyder på, at bankindlånet skal voldsomt lige foreløbig.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskerne fortsat har mere end 1 billion kr.  stående på helt almindelige bankkonti ved udgangen af oktober – helt nøjagtig 1.029 mia. kr. Det er en stigning på 6,6 mia. kr. i forhold til september. Det samlede bankindlån er dermed fortsat højt og er hele 62,7 mia. kr. højere end ved begyndelsen af coronakrisen.

Danskerne har stadig mere end 1 billion kr. stående på bankkontiene og fremstår dermed fortsat velpolstrede trods en allerede kraftig stigning i forbruget her ind i efteråret. Ind­låns­re­kor­den ligger tilbage i foråret, og var blandt andet præget af de to runder af feriepenge og generelt manglende for­brugs­mu­lig­he­der under nedlukningen i årets første halvår. Siden er danskerne kommet stærkt ud på den anden side af forårets cor­o­na­ned­luk­ning, og rekord mange er kommet i arbejde, og mange har generelt oplevet, at lønningsposen er blevet større. Dertil har de stigende boligpriser gennem 2021 også haft en ikke uvæsentlig betydning.

Der er ikke noget som for alvor tyder på, at danskernes bankindlån skal falde voldsomt tilbage lige foreløbig, selvom vi måske kan komme til at se mindre dyk i resten af året, i takt med at danskerne fortsat viser deres høje forbrugslyst. Når vi ikke forventer et større nedadgående pres på hus­hold­nin­ger­nes bankindlån, skal det ses i lyset af, at det går rigtigt godt i dansk økonomi, ikke mindst den stigende beskæftigelse, samt at boligpriserne stadig holder et højt niveau.

Men når vi kigger fremad, spøger de seneste ugers stigning i antallet af nye coronasmittede. Kommer der på ny cor­o­na­ned­luk­nin­ger, kan det dæmpe danskerne forbrugslyst, og vi kan igen se ind i en periode, hvor danskerne holder på pengene og bankindlånene kan stige.

Det er samlet set vores forventning, at danskerne fortsat vil bruge af deres indestående på bankkontiene. Vi forventer, at pri­vat­for­bru­get fortsat vil stige i resten af året og bidrage positivt til væksten i dansk økonomi. Ind i 2022 ser vi dog en mere flad udvikling i pri­vat­for­bru­get, dog fortsat på et pænt niveau.

Relaterede artikler