Dansk økonomi er nu større end før krisen

Udsigt til højeste økonomiske vækst i 15 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Kollaps i dansk økonomi spids mindre end antaget

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik opjusterer stigningen i BNP i 2. kvartal til 2,8%. Tidligere lød væksten på 2,3%. Vi har i en lang periode ventet, at dansk økonomi ville skyde ud af coronakrisen, og vi må med de her tal sige, at økonomien har leveret som ventet. Ser vi bort fra sidste års absurde udsving, så er væksten i 2. kvartal den stærkeste kvartalsvise siden 2006. Dansk økonomi skrumpede med -0,4% i 1. kvartal og i 2020 som helhed med -2,1%.

Dansk økonomi er braget ud af coronakrisen og er i dag større end før krisen. Det er hamrende imponerende på så kort tid, og det betyder, at 2021 lige nu står med udsigt til højeste økonomiske vækst i 15 år. Og vi er tilmed blot millimeter fra, at det ligefrem kan gå hen og blive den stærkeste vækst i 27 år, hvilket vil være en svimlende bedrift. Baggrunden er en egentlig solid og sund økonomi, som har været undertrykt af pandemien for en periode, men nu er eksploderet med genåbningen og en tilbagevenden mod mere normale tilstande.

Den helt store drivkraft i det danske økonomiske comeback i 2. kvartal står de danske forbrugere for. Danskerne har det økonomisk rigtig godt, hvor for­bru­ger­til­li­den aktuelt er på sit højeste i 38 måneder. Forbrugerne har gennem hele krisen været trygge omkring egen økonomi, og den tryghed er et godt udgangspunkt for at opretholde en sund forbrugssult, som danskerne i særdeleshed også har vist. Hertil bugner bankkontiene samt udbetaling af feriepenge har leveret et par økonomiske saltvand­s­ind­sprøjt­nin­ger. Så de danske forbrugere har bestemt også noget at bakke det høje forbrug op med. Pri­vat­for­bru­get voksede i 2. kvartal med 5,9% og står for et vækstbidrag på hele 2,6%point ud af den samlede vækst på 2,8%.

Vi er yderst positive for dansk økonomi, og vi forventer, at dansk økonomi fortsat vil vise fremgang. Senest er kapaciteten dog blevet udfordret på ekstremt kort tid, hvor flere og flere virksomheder melder sig i koret om mangel på arbejdskraft og materialer. Det vil i sig selv holde den økonomiske vækst i snor, da virksomhederne ikke kan producere det, som efterspørgslen er til, og som virksomhederne reelt gerne vil.

Vi forventer, at genåb­nings­ef­fek­ten dog vil ebbe ud og trække den massive efterspørgsel lidt ned på jorden igen. Det vil bidrage til at lette presset en anelse. Omvendt ser vi et potentiale fra nettoeksport til igen at bidrage mærkbart, mens vi også ser in­ve­ste­rings­om­fan­get stige i forbindelse med, at kapaciteten udfordres. Derfor ser vi samlet set fortsat pæn vækst forude, selvom pri­vat­for­bru­get ikke vil fortsætte med at vise de samme takter.

Relaterede artikler