Campingpladserne er solstrålehistorien i overnatningsbranchen
Hotellerne lider fortsat.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik fortæller, at der i maj var 1,78 mio. overnatninger på danske campingpladser, hoteller, feriecentre og vandrerhjem, når der tages højde for sæsonudsving. Det er ca. 300.000 flere overnatninger end i april og samtidig også flere overnatninger end i maj sidste år, som blot bød på 995.000 overnatninger. Sammenligner vi med maj i 2019, ser vi hvor hårdt branchen overordnet set er ramt, da maj 2021 byder på 37% færre overnatninger end maj 2019.
Når vi ser på antallet af overnatninger som helhed i branchen, er der tale om to vidt forskellige historier. På den ene side står campingpladserne, som har klaret sig godt igennem krisen, mens hotellerne, vandrerhjemmene og feriecentrene står på den anden side og virkelig kan mærke, at krisen kradser. Vi får syn for sagen, hvis vi sammenligner de sidste 12 måneder med de foregående 12 måneder, da vi her kan se, at antallet af overnatninger på landets campingpladser er steget med 9,4%. Her ser det diametralt modsat ud for hotellerne, som må konstatere et fald på 42,3%, mens tabet for vandrerhjem og feriecentre er henholdsvis 42,3% og 15,6%.
Landets campingpladser har taget førertrøjen i overnatningsbranchen, og er den eneste som oplever fremgang i øjeblikket. Omvendt ser det ud for resten af branchen, som har oplevet massive tab siden krisens indledning. Der er derfor lagt i kakkelovnen til endnu en sommer, hvor det er campingpladserne som fortsætter i førertrøjen, i lighed med feriehusene, mens den resterende del af branchen sakker bagud. Her skal vi dog huske på, at meget afhænger af restriktionsniveauet for rejser ind og ud af landet.
Det helt store spørgsmålstegn for overnatningsbranchen bliver nemlig, hvorvidt de lempede rejserestriktioner, som trådte i kraft 26. juni og altså ikke er med i dagens tal, påvirker rejsemønsteret for både de danske over udenlandske gæster. Fra 26. juni blev det muligt for danskerne frit at rejse i EU uden at skulle fremvise test før hjemrejse eller skulle i isolation ved hjemkomst. Derudover blev de danske indrejserestriktioner også lempet, så udenlandske gæster fra EU ikke skal i isolation ved indrejse i Danmark, hvor de fremover kan nøjes med at fremvise gyldigt coronapas.
De lempede regler kan betyde, at flere danskere vælger at rejse udenlands, mens det så omvendt kan få flere udenlandske gæster her til landet. Vi har i starten af juni spurgt danskerne, i samarbejde med Voxmeter, om de forventer at rejse mere eller mindre på ferie i udlandet i de kommende par år. Her svarer en tredjedel af danskerne, at de vil holde væsentlig mindre eller lidt mindre ferie i udlandet i de kommende par år, mens blot 7% svarer, at de vil holde mere ferie i udlandet. Det indikerer sammen med det sene tidspunkt for de lempede rejserestriktioner, hvor mange allerede har planlagt deres ferie, at danskerne altså ikke ser ud til at forsvinde i hobetal til udenlandske destinationer.