Danskerne vendte tilbage, mens udlændingene blev væk
Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juli var 122,9 procent flere hotelovernatninger end i juni
Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juli var 1707.621 hotelovernatninger, hvilket er 122,9 procent flere end i juni. Det er derved tredje måned i træk, at antallet af hotelovernatninger stiger. Det er godt nyt i en presset branche, der har behov for indtjeningen.
Der er ingen tvivl om, at branchen har været ekstremt hårdt ramt, og derfor er det bestemt glædeligt, at antallet af overnatninger stiger. Vi kommer dog fra nogle niveauer, hvor andet end stigninger ville have været utænkeligt.
Ser vi på de danske gæster var der i juli 29,4 procent flere end samme tid sidste år, mens der for de udenlandske turister var 75 procent færre. Danskerne har altså holdt sommerferie herhjemme, men på trods af et overnormal besøg af danske turister, er det ikke nok til at gøre op for de manglende udenlandske turister. Samlet set var der altså 13,5 procent færre overnatninger sammenlignet med sidste år.
Vender de udenlandske turister ikke tilbage i de kommende måneder, vil det være et hårdt slag for branchen. Ganske vist vil man nok opleve flere danske turister over sommeren, men særligt i juli og august er normalt højsæson for udenlandske turister. Vi forventer, at de udenlandske turister i store træk er blevet hjemme i år, og vender de udenlandske turister ikke snart tilbage, vil det presse en i forvejen presset branche.
Dykker man ned i tallene stod de danske gæster for 88 procent af overnatningerne, mens de udenlandske gæster stod for 12 procent. Normalt ville de danske gæster stå for knap 60 procent af overnatningerne, og dagens tal vidner derfor om, at hotelbranchen har oplevet en større andel af danske gæster end normalt.
I april, hvor antallet af overnatninger bundede, var der 225.000 overnatninger. Det var kun 10 procent af sidste års gæster, og hele branchen har altså set deres gæster forsvinde som dug for solen over ganske få dage.
Hotelbranchen kan dog glæde sig over de sidste tre måneders fremgang, men der stadig meget at indhente. I årets første 7 måneder har man har 43 procent færre gæster end normalt. Branchen står altså med en massiv manglende indtægt, og det vil kunne mærkes længe.