Aktiefald skærer 20 mia. af danskernes aktieformuer i marts - markant rebound efterfølgende
Ser vi nøgternt på C25, så faldt indekset med knap 8% i marts.
Dagsfriske tal fra Nationalbanken viser, at danske husholdningers aktiebeholdning dykkede med netto 19,9 mia. kr. i marts. Det svarer til et fald på 5,2%. Faldet skyldes helt og alene et mærkbart fald i kurserne, hvilket resulterede i et dyk på 23,2 mia. kr. i aktieformuerne. Omvendt købte danskerne rent faktisk op, som betød en stigning i beholdningen på 3,4 mia. kr. I samme periode faldt også danskernes formue i investeringsforeningsbeviser og obligationer.
Typisk er der længere horisonter på danskernes aktieformuer, og de er heller ikke lige fordelt på befolkningen, så derfor er aktiekursfald heller ikke noget, som sætter sig som det allerførste i en anderledes økonomisk adfærd, som kunne være et lavere forbrug. Men alligevel er der en psykologisk påvirkning i at opleve markederne dykke og en generelt negativ stemning. Særligt med så kraftige udsving, som vi var vidne til i marts. Selvom det langt fra er det primært drivende for forbruget, så kan det alligevel blive et bidrag til en ond spiral med, at forbrugerne i højere grad er tilbageholdende. I det tilfælde stiger risikoen betydeligt for, at vi ender i en mere langvarig recession. Derfor, af flere grunde, er det også positivt at se, at aktiemarkederne om noget har rettet sig i april.
Ser vi nøgternt på C25, så faldt indekset med knap 8% i marts. Da det så allerværst ud, var det nede med næsten 19%, men indhentede meget af det tabte mod slutningen af måneden. Med til historien hører, at C25 efterfølgende er steget med lige under 10% i april, som dagens tal altså ikke tager højde for. Der er således udsigt til at massivt rebound i danskernes aktieformuer, når Nationalbanken offentliggør beholdningerne om en måned.
Det er anden måned i streg danskernes aktieformuer daler som følge af Coronavirus. I februar faldt de med 4,5%, som altså blot var begyndelsen på, hvad der fortsatte i marts. Den samlede aktieformue lød ved udgangen af marts på 360 mia. kr. mod 398 mia. to måneder forinden. Vi forventer, at tallet igen kan nærme sig det 400 mia., når det gøres op for april.
Vi står aktuelt i en dyb recession i Danmark, og det er en tid, hvor mange danskere mærker det direkte på privatøkonomien på den ene eller anden måde. Udsving i værdipapirer er blot ét område, hvor danskerne er økonomisk påvirkede af Coronavirussens hærgen. Omkring 47.000 danskere har indtil videre mistet arbejdet, mens yderligere 137.000 er sendt hjem med lønkompensation. Det giver en helt anden økonomisk situation og usikker fremtid. Recessionen bliver dyb, men vi håber og tror på en recession af kortere karakter. Risikoen for en længerevarende krise er dog så absolut til stede, hvilket vi for alt i verden skal undgå.