7.300 meldte sig ledige i sidste uge - tæt på det laveste siden nedlukning

Det bringer det samlede antal af nytilmeldte ledige i sidste uge op på 7.334 personer.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Ledigheden står bomstille

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Be­skæf­ti­gel­ses­mi­ni­ste­ri­et viser, at 263 personer meldte sig ledige i går. Det bringer det samlede antal af nytilmeldte ledige i sidste uge op på 7.334 personer, hvilket tangerer det laveste, siden store dele af landet blev lukke ned for halvanden måneds tid siden. Ugen før meldte godt 7.000 personer sig ledige, men det skal ses i lyset af, at der også var påske. Derfor kan sidste uge ligefrem kategoriseres som den ”mindst negative” siden midten af marts. I ugerne 14, 13 og 12 lød nytilmeldte ledige på henholdsvis omkring 20.000, 17.000 og 23.000.

De seneste uger har antallet af nytilmeldte ledige været klart nedadgående. Og trækker vi tilmed dem fra, som afmelder sig ledighed, så forblev ledighedskøen faktisk så godt som uændret i sidste uge, hvilket er første gang, vi kan konstatere det, siden store dele af landet blev lukket ned i marts. Hertil er der yderligere en række elementer at glæde sig over, hvor weekenden bød på en større omgang af forlængelser af hjælpepakker, som er en betydende økonomisk håndsrækning i en meget svær tid for både lønmodtagere og virksomheder. Inden vi dog får hænderne for højt op over hovedet over disse dages positive elementer, så skal vi huske på, at det i bund og grund er en hård tid med en meget dyb recession. Så der er mere tale om en række lysglimt i en mørk tid.

Siden 10. marts er det samlede omfang af ledige steget med i alt 45.402 personer. Positivt er det, at stigningen er gået lidt i stå på det seneste, men mere end 45.000 er rigtig mange mennesker. Vi forventer hertil, at 1. maj og 1. juli kan byde på pukler af nytilmeldte ledige i forbindelse med månedsskifte, og vi ser derfor, at tallet kommer til at sige yderligere herfra.

Samtidig kom det frem i weekenden, at mere end 150.000 lønmodtagere er dækket af løn­kom­pen­sa­tion, hvor alternativet kunne have været en afskedigelse. Der er således samlet set tale om, at foreløbig omkring 200.000 enten har mistet deres arbejde eller sendt hjem med løn­kom­pen­sa­tion. Man kan dog ikke sætte lighedstegn mellem løn­kom­pen­sa­tion og afskedigelse som alternativ, men uanset hvad er 200.000 et enormt tal på blot halvanden måned. Til sammenligning steg ledigheden under finanskrisen med rundt regnet 10.000 personer om måneden, da det gik værst for sig.

Weekenden bød på en forlængelse løn­kom­pen­sa­tio­nen samt justeringer af den, og det var i den grad en nyhed, som gik under radaren, hvilket er lidt overraskende. Det er en rigtig god nyhed, da forlængelsen betyder, at færre kommer til at blive fyret over den kommende periode. For det første holder det en hånd under le­dig­heds­stig­nin­gen her og nu, og for det andet gør det fundamentet for en hurtig genopretning ovenpå krisen mere smidig. Hertil forlængelse, justerede og udvidede man også kompensationen for faste omkostninger til virksomheder. Det får unægtelig det resultat, at færre virksomheder vil være nødsaget til at dreje nøglen om i forbindelse med Coronakrisen.

Relaterede artikler