17.535 meldte sig ledige i sidste uge - færre end ugen før, men denne uge kan blive værre
627 personer meldte sig ledige i går.
Netop offentliggjorte tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 627 personer meldte sig ledige i går. Det bringer det samlede antal af nytilmeldte ledige i sidste uge op på 17.535. Til sammenligning lød tallet på 22.785 ugen forinden. Der er dermed tale om et fald på mere end 23% i antallet af nytilmeldte ledige fra uge 12 til uge 13. Samtlige ugedage har tilmed ligget lavere sammenlignet med tilsvarende dag ugen før. Det er et lille lysglimt i en ellers meget mørk tid.
Det er naturligvis positivt, at hastigheden ledighedsstigningen mister lidt fart, men det er altså ikke noget, som dæmper min bekymring i særlig stor grad. Niveauet er fortsat meget højt. Samtidig frygter jeg for den uge, vi netop er gået ind i. Jeg gruer for, at en del virksomheder har set tiden lidt an og ventet til op mod månedsskiftet med at afskedige medarbejdere. Jeg frygter, at vi kommer til at se en ny pukkel af nytilmeldte ledige koncentreret her omkring den 1.
Der er imidlertid også en del, som framelder sig ledighed. Trækker vi de folk fra dem, som har meldt sig ledige, så er der tale om, at den samlede ledighed i sidste uge steg med godt 11.000. Det er mindre end ugen før, men det bringer vel at mærke den samlede ledighedsstigning siden 10. marts op på mere end 33.000. Det er et yderst bekymrende tal, som jeg forventer stiger yderligere i den kommende tid.
Der er fra politisk side indført adskillige tiltag, som på den ene side skal sørge for, at så få virksomheder som muligt må dreje nøgle om, og at så få lønmodtagere som muligt mister arbejdet i denne periode. De har uden tvivl været medvirkende til, at ledigheden ikke er steget endnu hurtigere, og tiltagene skal i et ethvert henseende hilses velkommen, og positivt er det, at man har reageret ekstremt hurtigt. Men vi kommer ikke udenom, at ledigheden alligevel stiger kraftigt. Ledighedsstigningen sætter billede på nødvendigheden for netop de hurtige politiske tiltag i en tid, hvor dansk økonomi har ramt ind i recession med høj fart. En dyb recession i Danmark sker i øjeblikket, og nu handler det om at afbøde for dybden og gøre genopretningen så hurtig som mulig efterfølgende.