Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Coronakrisen rammer boligmarkedet med et blot blidt slag

Coronakrisen rammer boligmarkedet med et blot blidt slag

10. juni 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne tikkede en anelse op i maj. Huspriserne steg 0,3% i forhold til april, lejligheder med 0,1%, mens sommerhuse var højdespringeren med 1,2%. Set over de seneste tre måneder, hvor coronakrisen har været en del af det økonomiske landskab, så er priserne dog faldet en lille spids. Priserne på huse er marginalt lavere med -0,2% i dag end for tre måneder siden, mens lejlighedspriserne er -0,3% nede og sommerhuspriserne -0,5% lavere end for tre måneder siden.

Dagens tal viser med al tydelighed, at coronakrisen ikke har ramt boligmarkedet med samme kraft som andre dele af økonomien, men med et blidere slag. Det var også vores forventning, at vi langt fra skulle til at tale om boligkrise, da robustheden på boligmarkedet er høj, men også at boligmarkedet ikke ville gå helt ram forbi.

Slaget på boligmarkedet har indtil videre været mildt, men det vil være naivt og for hurtigt at konkludere, at boligmarkedet er komplet upåvirket af coronakrisen. Så inden armene hæves for højt op over hovedet om det blot milde slag, så bør man have i tankerne, at vi i foråret typisk ser prisstigninger på boligmarkedet, men som altså er udeblevet i år. Tager vi højde for det, er der tale om lidt større prisfald på boligmarkedet de seneste tre måneder. Samtidig bør man heller ikke se krisen som en afsluttet sag, hvor den økonomiske fremtid er uvis både på hele økonomiens vegne samt for mange danskere og potentielle boligkøbere. Krisen vil unægtelig sætte spor i økonomien over det næste lange stykke tid, og vi forventer, at boligpriserne skal lidt længere ned over den kommende periode. I historisk kontekst vil der dog alene være tale om yderst moderate fald.

Renser vi for sæson og tager højde for, at priserne typisk stiger i foråret, så er der de seneste tre måneder tale om prisfald på huse på -1,5%, mens lejlighedspriserne er faldet med -1,8%. Sommerhuspriserne er samtidig bakket med -3,8%, og står altså tilbage med største prisfald. Det giver et mere reelt og desværre mere negativt billede af den underliggende prisudvikling på boligmarkedet.

Samlet set er vi relativt positive og fortrøstningsfulde for boligmarkedet trods den dybe krise. For hele året forventer vi uændret, at huspriserne vil falde med -3% i 2020. For lejligheder ser vi prisfald på i omegnen af -5%, mens vi også sr sommerhuspriserne komme ned trods den aktuelle høje efterspørgsel, som vi forventer aftager på den anden side af sommeren. Mod slutningen af året ser vi dog et boligmarked i fornyet fremdrift og tilhørende prisstigninger, i takt med at vi lægger coronakrisen bag os. Vi ser endnu krisen som dyb, men også kortvarig. Risikoen for en mere langvarig krise er dog fortsat til stede, selvom det ikke er vores hovedscenarie. Sker det, så taler vi også om en væsentlig mere negativ historie for boligmarkedet, end vi ser lige nu.