Udbuddet af boliger i ventet decemberfald

I december er der typisk lidt mere stilstand på boligmarkedet, hvor færre sætter boligen til salg.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at der ved udgangen af december stod 46.228 boliger til salg. Det er næsten 1.500 færre end måneden før. Det er dog helt normalt, at udbuddet af boliger falder i december. I statistikkens 13-årige historik er udbuddet faldet i december i samtlige 13 år.

Antallet af boliger til salg falder kraftigt i december, og det er helt som ventet. I december er der typisk lidt mere stilstand på boligmarkedet, hvor færre sætter boligen til salg. Det samme gør sig typisk gældende i begyndelsen af året, hvor vi skal hen mod foråret og de lysere tider, før sælgerne i højere grad kommer på banen. Derfor er det vigtigt, at man ser dagens tal i det lys med, at udbuddet typisk falder på denne tid af året.

Tager vi højde for sæson, så er der omvendt tale om en mindre stigning i boligudbuddet. Så dagens tal bærer på ingen måde præg om en ny tendens, og vi taler fortsat om et stigende boligudbud, som har været temaet gennem de seneste to år. Med dagens tal rammer udbuddet det højeste i mere end 3,5 år, når vi tager højde for sæson. Der er lige nu det højeste antal udbudte boliger siden maj 2020.

Det voksende antal boliger til salg betyder, at boligkøberne har fået flere muligheder i jagten på drømmeboligen. Det sker efter flere træge år med meget få boliger til salg. Siden begyndelsen af 2022 er der kommet mere end 15.000 flere boliger til salg. Det svarer til en stigning på rundt regnet 50%. Udbuddet af boliger kom dog fra et meget lavt udgangspunkt og er endnu ikke højt historisk trods stigningen. Til sammenligning er der i dag -11% færre boliger end for fem år siden.

Det stigende udbud ser vi primært som et resultat af, at der er kommet mere liv i boligmarkedet. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har været i mærkbar fremgang, efter det for et år siden ramte det laveste et årti. I november, som tæller de seneste handelstal, blev der solgt 50% flere boliger sammenlignet med året før. Mere liv i boligmarkedet og fornyede prisstigninger har fået flere sælgere til at kaste sig ud i et salg. Samtidig har de boligskatter mod slutningen af 2023 også medvirket til at give pil op på udbuddet.

Antallet af huse med et salgsskilt i forhaven er i dag på 33.339. Udbuddet af lejligheder er 7.912, mens der står 4.977 sommerhuse til salg.

Relaterede artikler