Prisfald på lejligheder

Huspriserne har stilstand, men lejlighedspriserne pegede omvendt nedad som ventet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Finans Danmark viser, at huspriserne var fuldstændig uændrede i 1. kvartal i forhold til kvartalet før med en ændring på 0,0%. Lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt derimod med -3,1% i 1. kvartal. Sammenlignet med for et år siden er huspriserne i dag 2,7% højere, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne er 4,1% højere.

Huspriserne rørte sig ikke ud af flækken i årets begyndelse. Lej­lig­heds­pri­ser­ne pegede omvendt nedad som ventet efter overgangen til de nye boligskatter. Det er dog ikke et voldsomt brat prisfald, og samtidig ligger lej­lig­heds­pri­ser­ne fortsat 4% højere end for et år siden. Betydningen af de nye boligskatter, som trykker priserne nedad, bliver modarbejdet af, at det underliggende fundament for boligmarkedet er bundsolidt. Rekordmange er i arbejde, købekraften stiger med højeste lønstigninger i 25 år, og så er de kraftigt stigende renter vendt til små rentefald. Det ser vi også reflekteret i et pænt antal af bolighandler.

Retter vi blikket mod antallet af bolighandler, så præsterede boligmarkedet ganske fornuftigt. Han­del­sak­ti­vi­te­ten minder om tiden før corona. Der blev handlet 9.8757 huse, hvilket er stort set det samme som kvartalet før og 15% sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig blev der handlet 3.242 lejligheder. Det er som ventet færre end kvartalet før med et dyk på -13%, men omvendt 4% højere end samme kvartal året før.

Vi forventer, at nuværende takter på boligmarkedet i sin helhed fortsætter. Boligpriserne ser vi med svag pil op for året, hvor grundlaget for boligmarkedet ser fornuftigt ud. Der er små rentefald, og beskæftigelsen har udsigt til at slå nye rekorder, hvilket vil understøtte fremgang på boligmarkedet. Lej­lig­heds­mar­ke­det vil dog stadig være påvirket af overgangen til de nye boligskatter, men prisfaldet forventer vi fortsat vil være afdæmpet, og at markedet for lejligheder igen vil finde balance i den sidste del af 2024. Mere friske tal fra Boligsiden viser desuden fortsat pæne takter for boligmarkedet i april og maj måned.

Relaterede artikler