Omkostninger til boligbyggeri stiger igen

Byggeomkostningerne peger igen en smule op, men kommer efter et fald kvartalet før.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at byg­geom­kost­nin­ger­ne på boliger steg med 0,9% i 4. kvartal. Stigningen kommer efter et fald i 3. kvartal, som var det første fald i tre år. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks for boliger er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri og går tilbage til 2003.

Byg­geom­kost­nin­ger­ne peger igen en smule op, men kommer efter et fald kvartalet før. Helt overordnet har byg­geom­kost­nin­ger­ne mest af alt bevæget sig sidelæns gennem en stor del af det seneste år, og det kan formentlig give en smule lettelse for danskere, som står overfor en ombygning eller et nybyg.

Tiltrængt med mere stabile byggepriser efter nogle enorme om­kost­nings­stig­nin­ger, særligt gennem 2021 og 2022. På et tidspunkt steg omkostningerne med mere end 10% årligt, hvor det især var udgifter til materialer, som gjorde ondt. Det positive i dagens tal er, at den bratte stigning i omkostningerne er bremset lidt mere op. Men det negative er, at byg­geom­kost­nin­ger­ne fortsat er markant højere end for en række år siden og altså steg yderligere en smule mod afslutningen af 2023.

Alene 1% af byg­ge­virk­som­he­der­ne melder om mangel på udstyr og materialer. Det er en verden til forskel fra begyndelsen af 2022, hvor det næsten var 40% af virksomhederne. En historisk høj andel af virksomheder, som meldte om mangler. Men det lavere pres på byg­geom­kost­nin­ger­ne og bedring i for­sy­nings­kæ­der­ne betyder, at manglen på materialer er ikke eksisterende i dag.

Samtidig er tempoet i byggeriet er på vej ned. I 4. kvartal 2023 blev der påbegyndt knap 6.000 nye boligbyggerier. Det er et fald på knap 40% i forhold til for to år siden. Det betyder også, at mangel på efterspørgsel efter at bygge er blevet tiltagende hos de danske byg­ge­virk­som­he­der. I dag melder godt 30% om manglende efterspørgsel. Det var nede på 10% for 2½ år siden.

Relaterede artikler