Medvind til boligpriserne

Rentestigninger er vendt til rentefald, høj inflation blev elimineret og økonomien klarer sig fornuftigt trods masser af udfordringer.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Boligsiden viser, at lej­lig­heds­pri­ser­ne steg med 0,2% i december. Og tager vi højde for sæson, så steg lej­lig­heds­pri­ser­ne med 0,8%. Huspriserne faldt i december med -0,2%, men tager vi højde for sæson steg de faktisk med 0,6% i december.

Der var pæne bo­lig­pris­stig­nin­ger i december, når vi tager højde for sæson. Der er normalt et lavere tempo på markedet i julemåneden, og det er vigtigt at have sig for øje, når dagens tal skal tolkes. Og når vi borer igennem tallene, er der tale om ganske pæne prisstigninger på boligmarkedet.

Dagens tal afslutter også 2023, som endte med prisstigning på boligmarkedet. Set for året slutter huspriserne med at være 3,5% højere i forhold til ved indgangen af året. På lej­lig­heds­mar­ke­det formåede priserne at stige med hele 6,9%. Til sammenligning faldt både hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne godt -6% i 2022.

Der kom i 2023 langt mere ro på nogle af de ting, som tidligere leverede modvind til boligmarkedet. Ren­testig­nin­ger er vendt til rentefald, høj inflation blev elimineret og økonomien klarer sig fornuftigt trods masser af udfordringer. Der har på ny givet boligpriserne vinger, som set for året som helhed steg ganske pænt. Samtidig har lej­lig­heds­mar­ke­det fået et ekstra skub i den sidste del af året op mod overgangen til de nye boligskatter.

Regner vi videre på det, så er et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter i Danmark steget med 80.000 kr. i pris gennem 2023. En gennemsnitlig lejlighed på 80 kvadratmeter er samtidig steget med 180.000 kr.

Ser vi ind i 2024, så forventer vi svage prisstigninger på boligmarkedet som helhed. Det vil særligt være huspriserne, som kommer til at tage førertrøjen på, men lej­lig­heds­mar­ke­det vil være præget af overgangen til de nye boligskatter. Inden overgangen har vi set, at lej­lig­heds­pri­ser­ne har haft ekstra fart på, og her efter overgangen forventer vi mere afmatning med prisfald til følge på den del af boligmarkedet.

Relaterede artikler