Lejlighedspriserne steg i 4. kvartal

Der var slutspurt på lejlighedsmarkedet op mod årsskiftet og overgangen til de nye boligskatter.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Finans Danmark viser, at lej­lig­heds­mar­ke­det præsterede stigende priser og højere han­del­sak­ti­vi­tet op mod årsskiftet. Lej­lig­heds­pri­ser­ne steg i 4. kvartal 2023 med 1,6% i forhold til kvartalet før. Stigningen i årets sidste kvartal kommer desuden i forlængelse af prisstigninger på henholdsvis 3,1%, 3,0% og 0,4% i de foregående kvartaler. Det betyder, at lej­lig­heds­pri­ser­ne steg med samlet 8,3% gennem 2023.

Også handlerne for lejligheder pegede op inden årsskiftet. I 4. kvartal blev der handlet 3.936 lejligheder. Det var det højeste antal solgte lejligheder i næsten to år og 13% flere i forhold til kvartalet før. Sammenlignet med samme kvartal året før var der hele 74% flere lej­lig­heds­hand­ler.

Der var slutspurt på lej­lig­heds­mar­ke­det op mod årsskiftet og overgangen til de nye boligskatter. Både priser og handler fik pænt ordentligt nøk op. Lej­lig­heds­mar­ke­det fik ekstra medvind før overgangen til de nye boligskatter, hvor boligkøbere ville sikre sig skatterabat inden årsskiftet.

Vi er nu på den anden side af årsskiftet, og de nye boligskatter er trådt i kraft. Vi forventer, at det vil give nedgang i både priser og handler på lej­lig­heds­mar­ke­det. Friskere data fra Boligsiden viser, at både priser og handler er faldet i begyndelsen af 2024. Foreløbig er lej­lig­heds­pri­ser­ne frem til februar faldet med 0,7%. Det er i sig selv ganske begrænset, men vi forventer en periode med prisfald, da vi står i epicenteret af de prismæssige konsekvenser af overgangen til de nye boligskatter.

Huspriserne steg ligeledes en smule i 4. kvartal. De steg med 0,2% og steg samlet med 3,6% gennem 2023 samlet set. Der blev i 4. kvartal 2023 handlet 53% flere huse end samme kvartal året før. Også som­mer­huspri­ser­ne steg med 1,1% og 1,4% for året som helhed. Samtidig blev der handlet 51% flere sommerhuse sammenlignet med samme kvartal året før.

Det samlede boligmarked har på ny oplevet fremgang. Priserne steg gennem 2023, og handlerne voksede betragteligt. Modvind i 2022 er erstattet af medvind i 2023, hvor der er kommet ro inflationen, ren­testig­nin­ger­ne og den økonomiske usikkerhed. Det betød tidligere mærkbare prisfald og lav aktivitet, men det er altså nu vendt rundt. Der er helt overordnet kommet meget mere ro på boligmarkedet.

Vi forventer, at de nuværende og bedre takter på boligmarkedet fortsætter. Han­del­sak­ti­vi­te­ten minder så småt om tiden før corona, og det ser vi holde fast med svag pil op på priserne. Dog vil lej­lig­heds­mar­ke­det være præget af en del grus i maskineriet som følge af de nye boligskatter, men det vil være for en midlertidig periode, hvorefter vi forventer, at markedet for lejligheder igen vil finde balance i den sidste del af 2024.

Relaterede artikler