Flere end 50.000 salgsskilte på boligmarkedet

Boligkøberne har kort fortalt fået langt mere at vælge mellem. På to år udbuddet steget mere end 40%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Boligsiden viser, at der stod 50.727 boliger til salg ved udgangen af maj. Det er 4,4% flere i forhold til april. Også når vi tager højde for sæson er stigningen mærkbar, hvor udbuddet steg med 3,1%. Det seneste år er boligudbuddet vokset med 19%.

For første gang siden 2019 er der nu flere end 50.000 salgsskilte på boligmarkedet. Boligkøberne har kort fortalt fået langt mere at vælge mellem. På to år udbuddet steget mere end 40%, og det betyder dermed, at antallet af salgsskilte lige nu er det højeste i mere end fire år. Det skal dog ikke tolkes som, at der er et brandudsalg i gang på boligmarkedet, da stigningen i boligudbuddet kom fra et helt vanvittigt lavt niveau under coronakrisen. Antallet af salgsskilte minder i dag utrolig meget om tiden før corona.

De flere salgsemner gør det lettere for potentielle boligkøbere at finde en bolig. Og det er selvsagt en god ting set for købernes side. Under coronakrisen, hvor boligmarkedet kørte i høj fart og udbuddet var lavt, så vi samtidig, at salgstiderne var meget korte, og købernes betænkningstid i forbindelse med et boligkøb tilsvarende var yderst begrænset. Situationen i dag med et større udbud af boliger medfører længere betænkningstid ved en af de største økonomiske beslutninger for en husholdning.

Det stigende udbud vil gradvist også lette foden på speederen for priserne. Der er mere at forhandle med for køberne. Derfor forventer vi også kun begrænsede prisstigninger på boligmarkedet i 2024. Trods et stigende udbud, som vil lægge låg på priserne, så er der andre elementer, der taler for prisstigninger. Købelysten er igen vundet mere frem i takt med, at der er kommet mere ro om inflation og renter, mens også beskæftigelsen fortsat slår rekorder. Både handler og priser steg pænt i 2023 set i forhold til det mere sløje 2022. Også 2024 er startet pænt på boligmarkedet, hvor overgangen til de nye boligskatter dog har kastet lidt grus i maskineriet.

Ser vi videre ind i 2024, forventer vi svag fremgang på boligmarkedet som helhed. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har i de seneste måneder mindet mere om tiden før corona, og det ser vi fortsætte. Huspriserne ser vi løfte sig med lille pil op, mens lejlighederne vil være præget af overgangen til de nye boligskatter, som for en periode kan give prisfald, men endnu er udeblevet.

Relaterede artikler