Færre boligbyggerier bliver sat i gang

Der bliver igangsat færre boligbyggerier. Mangel på materialer er omvendt ikke længere en stor udfordring, og stigningen i byggeomkostningerne er stilnet af.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev påbegyndt 5.922 boliger i 4. kvartal. Det er 15% færre i forhold til kvartalet før. Der er i tallene taget højde for sæson og forsinkelser i BBR. Sammenligner vi det påbegyndte byggeri med tidligere år, så er der tale om en markant nedgang. I forhold til med for to år siden er det påbegyndte byggeri dykket med hele 37%.

Der bliver igangsat færre boligbyggerier. Renterne er steget, og det seneste halvandet år har budt på mere usikkerhed omkring boligmarkedet. Lige nu melder mere end hver fjerde byg­ge­virk­som­hed om manglende efterspørgsel. For godt to år siden var det blot hver tiende.

Der er imidlertid fortsatte begrænsninger i produktionen. I byggeriet melder 25% af virksomhederne om mangel på arbejdskraft, og de seneste måneder har mere end 20% tilmed berettet om så dårligt vejr, at det har begrænset byggeriet. Men noget tyder på, at der er afmatning forude, med så få nye boligbyggerier der bliver sat i gang.

Mangel på materialer er omvendt ikke længere en stor udfordring. Alene 2% melder om det, og det er en verden til forskel i forhold til 2022, hvor næsten 40% af virksomhederne manglede materialer eller udstyr. Det betyder også, at den kraftige stigning i byg­geom­kost­nin­ger­ne er stilnet af. De seneste tal viser det første fald byg­geom­kost­nin­ger­ne i 3 år. Det kommer efter abnormt høje stigninger i 2021 og 2022. Det er særligt omkostningerne til materialer, som trak op i pris og er steget omkring 25% i forhold til for tre år siden. Men netop manglende materialer ser ikke længere ud til at være en stor udfordring, hvorfor vi igen ser små fald i byg­geom­kost­nin­ger­ne.

Det afsluttede byggeri holder et fornuftigt højt niveau. I 4. kvartal 2023 blev der færdiggjort 9.606 boligbyggerier, hvilket er 24% flere i forhold til kvartalet før. Det skyldes dels, at der blev igangsat meget nyt byggeri i den forudgående tid, mens det ikke er utænkeligt, at stigningen i 4. kvartal kan være påvirket af de nye bo­ligskat­te­reg­ler, der trådte i kraft 1. januar 2024, hvor nogle har haft incitament til at få færdiggjort byggeriet.

Relaterede artikler