Afdæmpet prisfald på lejligheder

Man kunne have frygtet værre ved overgangen til de nye boligskatter, men større prisfald er udeblevet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Boligsiden viser, at lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt med 0,8% i marts. Også når vi tager højde for sæson, er der tale om et mindre prisfald på lej­lig­heds­mar­ke­det. Priserne er siden årsskiftet faldet med samlet 1,4%. Og sammenlignet med for et år siden er lej­lig­heds­pri­ser­ne i dag 6% højere.

Det er et afdæmpet prisfald på lej­lig­heds­mar­ke­det. Man kunne have frygtet værre ved overgangen til de nye boligskatter, men større prisfald er udeblevet. I hvert fald foreløbig. Godt nok er der pil ned på priserne, helt som forventet, men det er altså i den begrænsede ende. Vi forventer dog, at der er fortsatte prisfald forude, men markedet har egentlig lagt afdæmpet fra land rent prismæssigt.

En lejlighed på 80 kvadratmeter til mere end 4 mio. kr. er ifølge de nye tal faldet med omtrent 60.000 kr. i forhold til fra før årsskiftet. Og sammenlignet med for et år siden er prisen i dag 320.000 kr. højere. Forventningen om faldende priser på lej­lig­heds­mar­ke­det skyldes overgangen til de nye boligskatter, som betyder højere boligskatter for en del lej­lig­heds­kø­be­re efter overgangen. Den højere boligskat for nye boligkøbere vil give et nedadgående pres på prisen.

Huspriserne steg i marts med 0,4%, og boligmarkedet klarer sig som helhed ganske pænt. Der er nogle helt fundamentale kræfter på spil, som er gunstige for boligmarkedet. Der er rekordmange i arbejde, danskernes købekraft stiger med høje lønstigninger og der er kommet ro på renter og inflation. Det bidrager alt sammen positivt til boligmarkedet.

Ser vi videre ind i 2024, forventer vi svag positiv fremgang på boligmarkedet som helhed. Huspriserne ser vi løfte sig, mens vi på lejligheder forventer fortsatte prisfald som følge af overgangen til de nye boligskatter.

Relaterede artikler