Største prisstigning på lejligheder i over 2 år

Handlerne er også gået et ordentligt nøk op og lå næsten 40% højere i forhold til samme periode sidste år. Lejlighedsmarkedet har for en periode fået ekstra medvind inden overgangen til de nye boligskatter.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Finans Danmark viser, at huse og lejligheder steg igen i pris i 3. kvartal. Huspriserne steg med 1,2% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med 3,4%. Det er andet kvartal i træk med stigende huspriser, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne er steget 3 kvartaler i træk.

Der blev handlet 15.378 boliger i 3. kvartal. Det 22% flere handler sammenlignet med samme kvartal sidste år. Handler med huse ligger 20% højere end for et år siden, lejligheder 37% over sidste år og sommerhus 14% flere af end for et år siden.

Lej­lig­heds­pri­ser­ne stiger med det kraftigste i over 2 år. Handlerne er også gået et ordentligt nøk op og lå næsten 40% højere i forhold til samme periode sidste år. Lej­lig­heds­mar­ke­det har for en periode fået ekstra medvind inden overgangen til de nye boligskatter. En del boligkøbere vil gerne nå at sikre sig skatterabat inden overgangen til årsskiftet, og det er for en periode med til at sende priser og handler op.

Den nye fremgang på boligmarkedet kommer efter en periode tynget af høj inflation, ren­testig­nin­ger og økonomisk usikkerhed. Modvinden betød kraftige prisfald sidste år og det laveste antal bolighandler i omkring 10 år. Men boligmarkedet er tilbage med styrke. De seneste par kvartaler med bo­lig­pris­stig­nin­ger har stort set indhentet det tabte fra sidste år. Både hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne er knap 4% under prisrekorderne, som blev sat i midten af 2022. Som­mer­huspri­ser­ne er kun 2% fra toppen.

Det er ikke kun lej­lig­heds­mar­ke­det, men også huse, som oplever fremgangen. Hele boligmarkedet har fået et hjælpende skub i ryggen af mere stabile renter igen, som ligefrem har været faldende den seneste tid. Også inflationen og den økonomiske usikkerhed er faldet til ro. Det gavner hele boligmarkedet bredt set.

Vi forventer, at de bedre takter på boligmarkedet overordnet set fortsætter. Han­del­sak­ti­vi­te­ten minder så småt om tiden før corona, og det ser vi holde fast. Samtidig vil der være svag pil op på priserne. Roen omkring renterne og en fortsat stabil dansk økonomi med stigende beskæftigelse holder en hånd under boligmarkedet. Der vil dog være grus i maskinen fra overgangen til de nye boligskatter ved årsskiftet. I områder med skatterabat før overgangen, herunder lej­lig­heds­mar­ke­det i København, forventer vi, at priser og handler vil falde på den anden side af nytår.

Relaterede artikler