Rekordfå lånetilbud i 3. kvartal

Det hænger sammen med, at både rentestigninger og boligmarked er faldet mere til ro, som vi har bevæget os ind i 2023. Og det har sendt færre boligejere afsted efter et lånetilbud. Den mere rolige periode kommer ovenpå en hektisk tid med både konverteringsbølger og rekordmange bolighandler.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at der i september blev afgivet 11.474 lånetilbud til boligejere og virksomheder. Det betyder, at der samlet set blot er afgivet 35.830 lånetilbud i 3. kvartal. Det er det laveste antal lånetilbud målt på et kvartal i statistikkens historie. Statistikken går tilbage til 1996.

Lånetilbuddene fra realkreditten rammer det laveste i mindst 27 år i 3. kvartal. Det hænger sammen med, at både ren­testig­nin­ger og boligmarked er faldet mere til ro, som vi har bevæget os ind i 2023. Og det har sendt færre boligejere afsted efter et lånetilbud. Den mere rolige periode kommer ovenpå en hektisk tid med både kon­ver­te­rings­bøl­ger og rekordmange bolighandler.

Sidste år var der massivt gang i kon­ver­te­rings­ma­ski­nen, hvor boligejerne omlagde realkreditlån for omkring 250 mia. kr. Det gjorde de på baggrund af de kraftige ren­testig­nin­ger, som sendte renten på et fastforrentet lån op fra 2% til op i mod 6% sidste efterår.

I dag ligger renten på et fastforrentet lån på 5%, og her har renten ligget mere eller mindre siden november sidste år. Der er stadig boligejere, som konverterer deres realkreditlån, men mange har allerede konverteret, og derved bliver puljen mindre, og det trækker ned i lånetilbuddene. Det er især ryk i renterne, som kan påvirke antallet af lånetilbud. På boligmarkedet er der kommet flere bolighandler de seneste måneder, men vi er stadig et godt stykke fra niveauet under corona, og det trækker også ned i lånetilbuddene.

Vi forventer, at det lave antal lånetilbud vil fortsætte i de kommende måneder. Der er intet der tyder på store udsving i renterne lige rundt om hjørnet, som på ny kan sende boligejerne afsted i nye og store kon­ver­te­rings­bøl­ger.

Relaterede artikler