Regeringen er optimistisk om boligmarked

Regeringen halverer deres forventning til prisfaldet på boligmarkedet i år. De er med andre ord blevet noget mere optimistiske på boligmarkedets vegne, hvilket set i lyset af udviklingen på boligmarkedet hen over sommeren, også ville have været overraskende andet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Regeringen har netop offentliggjort deres seneste udgave af Økonomisk Redegørelse, hvor de bl.a. leverer en frisk prognose på boligmarkedet. Her forventer regeringen, at huspriserne i år vil falde med -4,5%. Det er en opjustering i forhold til seneste prognose fra maj, hvor der var forventet et prisfald på -9,2% i år. Også forventningen til boligpriserne til næste år er opjusteret en anelse fra et fald på -0,5% til en stigning på 1,4%.

Regeringen halverer deres forventning til prisfaldet på boligmarkedet i år. De er med andre ord blevet noget mere optimistiske på boligmarkedets vegne, hvilket set i lyset af udviklingen på boligmarkedet hen over sommeren, også ville have været overraskende andet. Boligmarkedet fik klø i efteråret og vinteren, men siden er der blæst mildere vinde over boligmarkedet med lille pil op på priserne og flere handler.

Huspriserne har de seneste fem måneder peget opad. I den periode er huspriserne steget næsten 4%. Også antallet af bolighandler er i bedring, og der har været fremgang i otte måneder i streg, når vi tager højde for sæson. Den fornyede fremgang på boligmarkedet skyldes ro på renterne og den økonomiske situation. Renten på et fastforrentet lån har ligget ufattelig stabilt omkring 5% siden november sidste år, mens ar­bejds­mar­ke­det fortsat ser hammerstærkt ud.

Den mere rolige periode kommer i forlængelse af kraftige ren­testig­nin­ger, hvor renten på et fastforrentet lån steg fra 2% i starten af 2022 til op imod 6% i efteråret sidste år. Herudover buldrede inflationen også løs. Det gav modvind på boligmarkedet, hvor priserne på både huse og lejligheder nåede at falde i omegnen af 10%.

Relaterede artikler