Prisen på at bygge bolig steg i 4. kvartal

Det seneste år er det blevet mere end 10% dyrere at bygge ny bolig.

Boligejerne har udsigt til 25.000 kr. mere i friværdi over det næste halvandet år

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge bolig steg med 1,1% i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal. Set over det seneste år giver det en stigning på hele 10,5%. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks for boliger er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det seneste år er det blevet mere end 10% dyrere at bygge ny bolig for danskerne. Det er særligt omkostningerne til materialer, som har gjort det dyrere at bygge og er steget med næsten 15%. Tallene vidner om en byggebranche, som har haft fart på, men som også er blevet ramt af højere omkostninger.

Vi har dog allerede set, at farten er på vej ned i byggeriet, så vel som på boligmarkedet. Meldingerne om mangel på arbejdskraft og materialer er ikke lige så udtalte i byggebranchen som tidligere. På boligmarkedet er han­del­sak­ti­vi­te­ten gået markant tilbage, priserne på huse og lejligheder er faldet med knap 10% siden i sommers og renterne er steget kraftigt. Det forventer vi vil medvirke til at trække tempoet ud af stigningen i byg­geom­kost­nin­ger­ne.

Byg­geom­kost­nings­in­dek­set har gennem det meste af 2010´erne ligget og svinget omkring 2% i årlige stigninger, men er altså de seneste to år stukket helt af med stig­nings­tak­ter, som vi ikke har set før. Indekset udgøres af omkostninger til materialer og lønninger. Omkostningerne til materialer steg med 1,4% i 4. kvartal set i forhold til 3. kvartal. Det giver en stigning på 13,7% i forhold til for et år siden. Lø­nom­kost­nin­ger­ne trækker også op, dog i langt mindre grad. Lø­nom­kost­nin­ger­ne er over det seneste år steget med 2,7%. I de seneste tal melder 8% af virksomhederne indenfor bygge og anlæg om mangel på materialer, mens 23% melder om mangel på arbejdskraft. Det er stadig til den høje side, men klart lavere end vi har set tidligere.

Relaterede artikler