Optimistiske vismænd

Vismændene ser væsentligt mere optimistisk på boligmarkedet end i foråret. Det giver ganske god mening, da der de seneste måneder igen er blæst mildere vinde over boligmarkedet. Priserne stiger igen, mens der også er flere bolighandler.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Vismændene har netop udgivet en ny prognose, hvori vismændene blandt andet forventer, at huspriserne i år vil falde med -2,5%. Til næste år forventer vismændene, at priserne omvendt stiger med 1,0%. Både forventningen til huspriserne i år og næste år er opjusteret siden seneste prognose, som blev offentliggjort i maj. Her forventede vismændene et prisfald på -8,0% i år på huse og -1,0% næste år.

Vismændene ser væsentligt mere optimistisk på boligmarkedet end i foråret. Det giver ganske god mening, da der de seneste måneder igen er blæst mildere vinde over boligmarkedet. Priserne stiger igen, mens der også er flere bolighandler. I efteråret og vinteren sidste år fik boligmarkedet klø med fald i både priser og han­del­sak­ti­vi­tet.

Huspriserne er de seneste seks måneder steget med 1,3%, når vi tager højde for sæson. Også antallet af bolighandler bedrer sig måned for måned. Således har der været fremgang i bolighandlerne i 9 måneder i træk, når vi tager højde for sæson, og handlerne nærmer sig så småt tiden før corona. Den fornyede fremgang på boligmarkedet skyldes ro på renterne og den økonomiske situation. Renten på et fastforrentet lån har ligget ufattelig stabilt omkring 5% siden november sidste år, mens ar­bejds­mar­ke­det fortsat ser hammerstærkt ud.

Den mere rolige periode kommer i forlængelse af kraftige ren­testig­nin­ger, hvor renten på et fastforrentet lån steg fra 2% i starten af 2022 til op imod 6% i efteråret sidste år. Herudover buldrede inflationen også løs. Det gav modvind på boligmarkedet, hvor priserne på både huse og lejligheder nåede at falde i omegnen 9%.

Relaterede artikler