Nationalbanken ser mere optimistisk på boligmarkedet

Det hænger naturligvis sammen med, at vi siden Nationalbankens seneste prognose i marts, har set boligmarkedet genfinde melodien. Priserne er steget det seneste halve år, mens handlerne har forladt vinterens lave niveauer.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nationalbanken har netop sendt en dugfrisk prognose på gaden, som også indeholder nye forventninger på boligmarkedet. Nationalbanken forventer, at huspriserne i år vil falde med -3,2%. Det er en opjustering i forhold til seneste prognose fra marts. Her forventede Nationalbanken et prisfald på -9,4% i år på huse. Også forventningen til huspriserne til næste år er skruet op. Før forventede Nationalbanken et fald på -0,3% på huse næste år, men nu forventes en stigning på 0,7%. I 2025 forventes huspriserne at stige med 2,1%.

Nationalbanken ser med langt mere positive briller på boligmarkedet. Det hænger naturligvis sammen med, at vi siden Na­tio­nal­ban­kens seneste prognose i marts, har set boligmarkedet genfinde melodien. Priserne er steget det seneste halve år, mens handlerne har forladt vinterens lave niveauer, og det får altså Nationalbanken til at genfinde lidt optimisme på boligmarkedets vegne.

Huspriserne har de seneste seks måneder i streg peget op. I den periode er huspriserne steget næsten 4%. Også antallet af bolighandler er i bedring, og der har været fremgang i ni måneder i streg, når vi tager højde for sæson. Den fornyede fremgang på boligmarkedet skyldes ro på renterne og den økonomiske situation. Renten på et fastforrentet lån har ligget ufattelig stabilt omkring 5% siden november sidste år, mens ar­bejds­mar­ke­det fortsat ser hammerstærkt ud.

Den mere rolige periode kommer i forlængelse af kraftige ren­testig­nin­ger, hvor renten på et fastforrentet lån steg fra 2% i starten af 2022 til op imod 6% i efteråret sidste år. Herudover buldrede inflationen også løs. Det gav modvind på boligmarkedet, hvor priserne på både huse og lejligheder nåede at falde i omegnen af 10%.

Relaterede artikler