Mindre prisnedslag på boligmarkedet

Vi har været igennem en tid, hvor der har været et stort skel mellem sælgers forventninger og købers muligheder, men nu ser det ud til, at de igen nærmer sig hinanden.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at prisnedslagene i forbindelse med en bolighandel lyder på 7,3% for huse og 5,3% for lejligheder i 3. kvartal, når vi tager højde for sæson. Det svarer til et gennemsnitligt afslag på et hus på 140 kvm. på 170.000 kr. i 3. kvartal, mens det for en lejlighed på 100 kvm. er på 180.000 kr. Prisnedslagene udtrykker hvor meget prisen i gennemsnit flytter sig fra den første udbudspris til den aktuelle salgspris. Prisen på en udbudt bolig kan dermed både blive justeret i den periode, boligen står til salg, og i forbindelse med indgåelsen af selve handlen.

Prisnedslagene i 3. kvartal befinder sig på et lavere niveau end i de foregående kvartaler. Prisnedslagene toppede i mere end 10% i slutningen af 2022 for både huse og lejligheder.

Prisnedslagene på en bolighandel er blevet mindre, som 2023 er skredet frem. Det betyder, at vi stort set er tilbage på en størrelse prisnedslag som prægede tiden op til corona. Vi har været igennem en tid, hvor der har været et stort skel mellem sælgers forventninger og købers muligheder, men nu ser det ud til, at de igen nærmer sig hinanden.

Fra 2015 og frem til tiden lige før corona lå prisnedslagene for huse omkring 7%, mens lejligheder lå omkring 4%-5%. Under corona, hvor boligmarkedet buldrede derudaf, nåede prisnedslagene ned på 2% for lejligheder og under 4% for huse.

Der er kommet mere liv i boligmarkedet. Der er kommet omkring 30% flere bolighandler i forhold til samme tid sidste år, og flere sælgere kommer fra busken og sætter boligen til salg. Sidste år var der stor usikkerhed med høj inflation og ren­testig­nin­ger, men nu er der igen mere ro over situationen, og det får flere potentielle boligsælgere og boligkøbere frem. I slutningen af sidste år nåede bolighandlerne ned på omkring det laveste i 10 år, men siden har pilen altså peget op.

Huspriserne er steget de seneste 8 måneder i træk med 2,9%, mens lejligheder er steget de seneste 7 måneder i streg med 6,7%, når vi tager højde for sæsonudsving. Det skal dog med, at huse og lejligheder faldt med omkring 9% i tiden inden.

Relaterede artikler