Lidt flere boliger at vælge mellem

Der er en lille stigning i antal af salgsskilte på boligmarkedet. Men det er enormt begrænset, og udbuddet af boliger ligger dybest set mere eller mindre stille. Så håbede man at få væsentligt flere valgmuligheder, så er det ikke sket.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at boligkøbere i august fik en smule flere boliger at vælge mellem. Antallet af salgsskilte voksede med 180 i august, hvilket svarer til en stigning på 0,4%. Det er en begrænset stigning, og tager vi højde for sæson, er stigningen tilmed endnu mindre.

I dag har 39.727 huse et salgsskilt i forhaven, mens 6.505 lejligheder står til salg. Både huse g lejligheder kom der mere til salg af i august. Er man på udkig efter et sommerhus, er der i dag 4.542 sommerhuse til salg, som omvendt er lidt færre end for en måned siden.

Der er en lille stigning i antal af salgsskilte på boligmarkedet. Men det er enormt begrænset, og udbuddet af boliger ligger dybest set mere eller mindre stille. Så håbede man som overvejende boligkøber at få væsentligt flere valgmuligheder, så er det ikke sket.

Historisk set er der fortsat ret få boliger til salg, og det er med til at give nye prisstigninger på boligmarkedet. Ifølge tal fra Boligsiden er huspriserne steget med næsten 4% løbet af de seneste fem måneder, og lejligheder er steget med mere end 5% i pris. Når udbuddet er begrænset, så har køberne ringere kort på hånden, og det kan skubbe til priserne i opadgående retning. Den fornyede stigning i priserne kommer efter en periode for boligmarkedet, hvor priserne faldt med omkring 10% for både huse og lejligheder. Det skete som følge af stigende renter, høj inflation og økonomisk usikkerhed.

Gennem 2023 er boligudbuddet samlet skrumpet. Det er lejligheder og sommerhuse, som der i dag er mindre til salg af. Her er udbuddet skrumpet med henholdsvis -20% og -4% når der tages højde for sæson. Udbuddet af huse er omvendt steget en smule med 1%.

Selvom udbuddet er lavt historisk set, så har boligkøberne dog mere at vælge mellem end for blot et par år siden. Sammenlignet med samme tidspunkt for to år siden, så er udbuddet af boliger vokset med 6.500 boliger, hvilket svarer til en stigning på knap 20%.

Relaterede artikler