Lånetilbuddene på det laveste i 12 år

Langt færre boligejere finder vej ned i realkreditinstitutterne for at få et lånetilbud i hånden. Det sker primært som følge af, at rentestigningerne er faldet fuldstændig til ro, mens også boligmarkedet er inde i en mere stille periode.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at der i august blev afgivet 11.535 lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne til boligejere og virksomheder. Det er godt 1.300 færre end i juli. Det er samtidig det laveste antal lånetilbud i en enkeltstående måned i statistikkens historie, som går helt tilbage til 1996.

Ser vi på årets første otte måneder under ét, så har re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne i alt afgivet 118.192 lånetilbud, hvilket er en nedgang på -45% i forhold til samme tid sidste år. I statistikkens historie er det kun i 2011, at vi har set et lavere niveau i samme periode. Dengang blev der i årets første otte måneder afgivet ca. 110.000 lånetilbud.

Lånetilbuddene dykker til det laveste i 12 år. Langt færre boligejere finder altså vej ned i re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne for at få et lånetilbud i hånden, end vi har set i de seneste mange år. Det sker primært som følge af, at ren­testig­nin­ger­ne er faldet fuldstændig til ro, mens også boligmarkedet er inde i en mere stille periode. Vi forventer, at det lave antal lånetilbud vil fortsætte i den kommende tid.

Den mere rolige periode for renterne og boligmarkedet kommer i forlængelse af flere hektiske perioder. Sidste år var der massivt gang i kon­ver­te­rin­ger­ne, hvor danske boligejere omlagde realkreditlån for 250 mia. kr. som følge af de enorme ren­testig­nin­ger. Renten steg fra 2% i starten af 2022 til op i mod 6% i efteråret.

I dag ligger renten på 5% på et fastforrentet lån, og her har den ligget ufatteligt stabilt siden november. Der er stadig boligejere, som konverterer deres realkreditlån, men mange har allerede klaret konverteringen, og derved bliver puljen mindre, og det trækker ned i lånetilbuddene. Det er især ryk i renterne, som kan påvirke antallet af lånetilbud. På boligmarkedet er der kommet lidt flere handler, men vi er stadig et godt stykke fra niveauet under corona, og det trækker også ned i lånetilbuddene.

Vi forventer, at det lave antal lånetilbud vil fortsætte i de kommende måneder. Der er intet der tyder på store udsving i renterne lige rundt om hjørnet, som på ny kan sende boligejerne afsted i nye og store kon­ver­te­rings­bøl­ger.

Relaterede artikler