Historisk få lånetilbud fra realkreditinstitutterne

2023 har direkte kurs mod det laveste antal lånetilbud i mindst 27 år, og intet tyder på at det skulle blive ændret i de kommende par måneder.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der i oktober blev givet 15.544 lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne til boligejere og virksomheder. Dermed fortsætter det lave antal lånetilbud med at præge 2023. Statistikken går tilbage til 1996.

Ingen af årets 10 måneder har budt på over 20.000 lånetilbud om måneden, og her er oktober ingen undtagelse. Lægger vi de 10 måneder i året sammen, så er der afgivet i alt 145.210 lånetilbud. Det er 46% færre end samme tid sidste år og 12% lavere end i 2011, som er seneste lavpunkt for lånetilbuddene.

Antallet af lånetilbud er sendt helt i dørken. 2023 har direkte kurs mod det laveste antal lånetilbud i mindst 27 år, og intet tyder på at det skulle blive ændret i de kommende par måneder. Det meget lave antal lånetilbud skyldes, at der i omkring et år har været ro på ren­testig­nin­ger, hvilket har sendt færre hen efter et lånetilbud i forbindelse med en konvertering.

I årene 2019-2022 var der for alvor gang i kon­ver­te­rings­ma­ski­nen, mens også boligmarkedet drønede derudaf i store dele af årene. I størstedelen af perioden handlede det om at konvertere ned i rente, mens det sidste år handlede op at konvertere op i rente. Sidste år omlagde boligejerne realkreditlån for omkring 250 mia. kr. Det gjorde de på baggrund af de kraftige ren­testig­nin­ger, som sendte renten på et fastforrentet lån op fra 2% til op i mod 6% sidste efterår.

I dag ligger renten på et fastforrentet lån på 5%, og her har renten ligget mere eller mindre 1 år. Puljen af konverterende boligejere er blevet mindre, da mange allerede har konverteret, og det medvirker til at trække markant ned i lånetilbuddene. Det er især ryk i renterne, som kan påvirke antallet af lånetilbud. På boligmarkedet er der kommet flere bolighandler igennem 2023, men det kan ikke for alvor opveje, at der bliver hentet langt færre lånetilbud til konverteringer.

Vi forventer, at det lave antal lånetilbud vil fortsætte i de kommende måneder. Der er intet der tyder på store udsving i renterne lige rundt om hjørnet, som på ny kan sende boligejerne afsted i nye og store kon­ver­te­rings­bøl­ger.

Relaterede artikler