Få lånetilbud i 2. kvartal

Lånetilbuddene rammer det laveste i 2. kvartal i næsten 10 år. Det er sket i takt med, at både rentestigninger og boligmarked er faldet til ro. Det kommer ovenpå en mere hektisk tid med flere konverteringsbølger og rekordmange bolighandler.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Morgenfriske tal fra Finans Danmark viser, at re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne afgav 17.997 lånetilbud i juni til boligejere og virksomheder. Det bringer totalen for 2. kvartal op på 43.055 lånetilbud. Det er det laveste antal lånetilbud målt på et kvartal siden 1. kvartal 2014.

Lånetilbuddene rammer det laveste i 2. kvartal i næsten 10 år. Det er sket i takt med, at både ren­testig­nin­ger og boligmarked er faldet til ro, som vi har bevæget os ind i 2023. Og det har sendt færre boligejere afsted efter et lånetilbud i re­al­kre­di­tin­sti­tut­tet. Den mere rolige periode kommer ovenpå en mere hektisk tid med både flere kon­ver­te­rings­bøl­ger og rekordmange bolighandler.

Ser vi på hele statistikkens historie, så er antallet af lånetilbud i 2. kvartal i år det fjerdelaveste nogensinde. Kun i 1. kvartal 2014, 1. kvartal 2011 og 2. kvartal 2011 har lånetilbuddene ligget lidt lavere. Statistikken går tilbage til 1996.

Det er især store udsving i renterne, som får antallet af lånetilbud i vejret. Det seneste halve års tid, har budt på en meget stabil periode for de fastforrentede lån, som har haft en rente på 5%. Ren­testig­nin­gen fra 2% i starten af 2022 til de 5% skabte konverteringer for ca. 250 mia. kr. sidste år. Der findes stadig boligejere, som udnytter ren­testig­nin­gen til at skære i restgælden, men da mange allerede har konverteret, og det gør antallet af lånetilbud til konverteringer mindre. Antallet af bolighandler er også steget fra vinterens bundniveauer, men ligger fortsat markant under sidste år, og det giver også færre lånetilbud til boligkøb.

Vi forventer, at det lave antal lånetilbud vil fortsætte i de kommende måneder. Der er intet der tyder på store udsving i renterne lige rundt om hjørnet, som på ny kan sende boligejerne afsted i nye og store kon­ver­te­rings­bøl­ger.

Relaterede artikler