F3 har kurs mod højeste rente siden 2009

Boligejere med et F3-lån står et ordentligt rentesmæk. De er samtidig vidne til, at F3-renten kan ende på det højeste punkt i 14 år. De pågældende boligejere kommer fra en rente med negativt fortegn, men må sande, at den tid er forbi.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

I dag starter denne uges ren­te­til­pas­nings­auk­tio­ner hos Totalkredit, for de boligejere som skal have ny rente pr. 1. juli. Det foreløbige resultat for F3 lyder på 3,46%. F1 og F5 kommer også på auktion i denne uge, men starter først på onsdag. På F1 og F5 forventes der også renter på over 3%. Det hele slutter på fredag med de endelige resultater.

Boligejere med et F3-lån står et ordentligt rentesmæk. De er samtidig vidne til, at F3-renten kan ende på det højeste punkt i 14 år, hvis resultatet holder ugen ud. De pågældende boligejere kommer fra en rente med negativt fortegn, men må sande, at den tid er forbi. Det betyder, at der efter sommerferien skal findes ekstraplads i budgettet til den højere ydelse.

 F3-renten blev for tre år siden fastsat til -0,15%. Den rente ender efter alt at dømme på 3,46%, hvis dagens resultat holder ved. Det giver en stor stigning på 1.000 kr. i den månedlige ydelse efter skat pr. lånt million, hvis man har et lån med afdrag. Er lånet uden afdrag, så stiger den månedlige ydelse efter skat med 2.240 kr. pr. lånt million. Det er en stor ekstra regning, som de pågældende boligejere står med, og det dækker alene udgifterne til bo­lig­fi­nan­si­e­rin­gen. Mange andre dele af forbruget er også steget i pris.

Den mærkbare stigning i boligrenterne kommer på baggrund af massive ren­te­for­hø­jel­ser hos Den Europæiske Centralbank, ECB, og Nationalbanken. Herhjemme er Nationalbanken på mindre end et år gået fra en rente på -0,60% til i dag 2,85%, og det medvirker til at hive boligrenterne med op. Boligejerne har derfor oplevet de kraftigste ren­testig­nin­ger i årevis.

Relaterede artikler