Boligudbuddet stiger i april

Noget tyder på, at boligsælgerne holder sig lidt mere tilbage, end hvad de normalt gør i foråret. Der er ingenlunde tale om en ny skov af til-salg skilte. Gik man som boligkøber og håbede på et markant større udvalg, så har man fået en lang næse.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at antallet af udbudte boliger steg med 3,9% i april. Det er helt normalt, at boligudbuddet stiger på denne tid af året, og tager vi højde for den sæson, så faldt boligudbuddet med -0,7%.

Der står i dag 28.853 huse, 6.409 lejligheder og 4.438 sommerhuse til salg rundt i landet. Det er særligt lejligheder og sommerhuse, som ikke udvikler sig som de plejer for årstiden, og gør at boligudbuddet mere eller mindre står i stampe.

Boligudbuddet stiger en anelse i april. Der er dog ingenlunde tale om en ny skov af Til-salg skilte, som myldrer frem i takt med forårets komme. Fremgangen er nemlig ganske beskeden, og gik man som boligkøber og håbede på et markant større udvalg, så har man fået en lang næse. Noget tyder på, at boligsælgerne holder sig lidt mere tilbage, end hvad de normalt gør i foråret, mens boligsalget på det seneste har genfundet lidt af melodien. Og det holder altså snor i boligudbuddet.

Boligkøberne har dog stadig en pæn portion boliger at vælge mellem. Sammenlignet med samme tid sidste år er udbuddet af boliger vokset med 6.800 boliger svarende til 21%. Så der er kommet mere at vælge mellem, men i en historisk kontekst er boligudbuddet til den lave side. Fremgangen er til stede ved alle tre boligtyper, men det er for huse og lejligheder, at fremgangen har været mest markant.

Det lave boligudbud medvirker til at holde hånden under priserne. Boligpriserne er steget to måneder i træk, viser helt friske tal fra Boligsiden her til morgen. Huse og lejligheder er steget med 2%, mens sommerhuse er steget med 3,6%. Når udbuddet stiger, får køberne bedre kort på hånden, mens sælgerne omvendt får ringere kort på hånden. Men en opbremsning i udbuddet vil standse noget af den effekt, som ellers har påvirket boligpriserne negativt gennem det seneste år tid. Vi forventer, at de største prisfald på boligmarkedet har fundet sted. Siden toppen sidste år er priserne på huse i gennemsnit faldet med 9%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne er dykket med 10%. Modvinden til boligmarkedet kom især fra højere renter, høj inflation og øget økonomisk usikkerhed.

Relaterede artikler