Boligejerne har udsigt til 203.000 kr. mindre friværdi i 2023

Regeringen er blevet lidt mere pessimistiske på boligejernes vegne i år. I den historie er det dog værd at bemærke, at størstedelen af prisfaldet allerede har fundet sted, og regeringen forventer dybest set, at markedet har været igennem det værste.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

En frisk prognose fra regeringen viser, at huspriserne vil falde med -9,2% i år. Regeringen ser dermed lidt mere negativt på boligmarkedet end for blot to måneder siden. Tilbage i marts forventede de et prisfald på huse på -8,4% i 2023. Til næste år ventes boligpriserne at falde med -0,5%. Her er der tale om en fastholdelse af forventningen fra marts.

Den forventede prisfald fra regeringen svarer til, at husejerne har udsigt til, at deres friværdier i gennemsnit vil være 203.000 kr. lavere i 2023 sammenlignet med friværdierne i 2022.

Regeringen er blevet lidt mere pessimistiske på boligejernes vegne i år. I den historie er det dog værd at bemærke, at størstedelen af prisfaldet allerede har fundet sted. Boligmarkedet har allerede fået slag siden i sommers, og regeringen forventer dybest set, at markedet har været igennem det værste. Boligrenterne er steget markant, og lyder i dag på 5% på et fastforrentet lån mod 2% ved indgangen til 2022. Det har sammen med skyhøj inflation givet modvind til boligmarkedet.

Huspriserne har siden toppen i sommers tabt i omegnen af 10%, mens også han­del­sak­ti­vi­te­ten er droslet ned. Boligmarkedet har dog de seneste par måneder vist stadig bedre takter. Der er en lille underliggende fremgang i han­del­sak­ti­vi­te­ten, hvor handlerne de seneste tre måneder har ligget 18% højere end i de foregående tre måneder, hvis vi tager højde for sæson. Samtidigstiger priserne så småt igen. Den fornyede fremgang på boligmarkedet har baggrund i, at der er faldet ro på ren­testig­nin­ger­ne. Samtidig er den økonomiske situation også lysnet lidt igen med fortsat fremgang i beskæftigelsen og en foreløbig udeblivelse af en potentiel hård tilbagegang i dansk økonomi. Det giver mere ro på hus­hold­nings­bud­get­ter­ne og øger appetitten for at købe bolig.

Relaterede artikler