15.333 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i februar

Lånetilbuddene har lagt stille fra land i 2023.

Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

Nye tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog 15.333 lånetilbud i februar fra landets re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter. Det er ca. 1.000 færre end i januar.

Det er tredje måned i streg, at antallet af lånetilbud ligger et godt stykke under det normale niveau, som er kendetegnet uden ekstraordinære udsving, hvilket er forbundet med større kon­ver­te­rings­skyl. Ser vi bort fra de perioder, så ligger antallet af lånetilbud omkring 20.000 pr. måned, hvis vi måler fra 2015 og til i dag.

Lånetilbuddene har lagt stille fra land i 2023. Vi står med et boligmarked, hvor der er markant færre handler, mens antallet af konverterende boligejere også drosler ned. Det gør samlet set, at lånetilbuddene befinder sig på lavt blus.

Det er dog ikke sådan, at luften er gået fuldstændig ud af ballonen for lånetilbuddene. Der bliver stadig handlet boliger, selvom tempoet er sat markant ned. Hver måned skifter 3.000-4.000 boliger ejer, og når køber skal have finansieringen i hus, så dannes der et lånetilbud til vedkommende. I tillæg er renten fortsat højere i dag end for et år siden. Vi står p.t. med en rente på 5% på et fastforrentet lån mod 2% i starten af 2022, og det sender stadig boligejere på kon­ver­te­ring­s­to­get. Begge dele bidrager til at holde en hånd under antallet af lånetilbud, men forklarer samtidig hvorfor tempoet er droslet ned.

Ser vi ind i 2023, så vil antallet af lånetilbud fortsætte med at være præget af den lavere aktivitet på boligmarkedet, mens der heller ikke er udsigt til større kon­ver­te­rings­bøl­ger i horisonten. Det er især kon­ver­te­rings­bøl­ger, som har potentiale til virkelig at give mange lånetilbud, og dem er der ikke grobund for i øjeblikket.

Relaterede artikler