15.000 bolighandler i 1. kvartal

Der er spæd fremgang på boligmarkedet i årets første kvartal. Handlerne går en anelse frem, mens faldet i priserne bremser op. Det kommer i forlængelse af en hård afslutning på 2022.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 15.176 bolighandler i 1. kvartal, når vi tager højde for sæson. Det er 1.871 flere end i 4. kvartal svarende til en fremgang på 14%. Fremgangen er bredt funderet på både huse, lejligheder og sommerhuse. Der blev i alt solgt 10.318 huse, 3.054 lejligheder og 1.804 sommerhuse i 1. kvartal.

Der er spæd fremgang på boligmarkedet i årets første kvartal. Handlerne går en anelse frem, mens faldet i priserne bremser op. Det kommer i forlængelse af en hård afslutning på 2022. Her ramte bolighandlerne sit laveste i næsten 10 år, mens priserne faldt markant. Boligmarkedet blev ramt af de mærkbart højere renter, som på kort tid skød i vejret.

Huspriserne stod nærmest stille i 1. kvartal og steg marginalt med 0,1%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt med –1,1%. Som­mer­huspri­ser­ne faldt med små -0,2%. Der er taget højde for sæson i tallene. Der er stadig tale om prisfald på især lejligheder, men de kvartalsvise fald er mindre end vi så i 3. og 4. kvartal sidste år.

Boligpriserne toppede omkring sommeren sidste år. Siden da er huspriserne faldet med ca. -6%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne er faldet med ca. -7%. Det er især de stigende renter, som ligger bag tilbagegangen på boligmarkedet. Renten på et fastforrentet lån steg fra 2% i starten af 2022, og har været helt oppe at vende på 6%. I dag hedder renten 5%. I tillæg til ren­testig­nin­ger­ne steg for­bru­ger­pri­ser­ne også med det kraftigste i 40 år, og det gør det altså dyrere både at finansiere og leve i sin bolig.

Siden er der dog kommet mere ro omkring både inflation og renter. Det har igen givet danskerne lidt mere appetit på boligkøb, og vi ved fra friskere tal fra Boligsiden, at både handler og priser har udvist bedre takter.

Relaterede artikler