11.000 flere salgsskilte på boligmarkedet end for et år siden

Boligudbuddet vokser og vokser.

Boligmarked fortsætter med fuld damp – højeste antal februar-salg nogensinde

Nye tal fra Boligsiden viser, at antallet af salgsskilte på boligmarkedet faldt i januar med -1,7%. Men man skal ikke lade sig snyde af faldet, eftersom det er fuldt ud ventet, da udbuddet typisk falder i netop januar. Tager vi højde for den sæson, så voksede antallet af salgsskilte tværtimod med 2% i januar.

Over det seneste år er der kommet betragteligt flere salgsskilte på boligmarkedet. Stigningen betyder, at boligudbuddet er vokset med 11.165 boliger siden sidste år. Det svarer til en stigning på hele 36%.

Boligudbuddet vokser og vokser. Det skyldes såmænd ikke, at voldsomt mange flere vælger at sætte boligen til salg, men simpelthen fordi boligkøberne har trukket følehornene til sig. Og så hober salgsskiltene sig op. Det ser vi også afspejlet i han­del­sak­ti­vi­te­ten, som befinder sig omkring det laveste i et årti. Modvinden til boligmarkedet er da også stor som følge af højere renter, højere energiudgifter, høj inflation og øget økonomisk usikkerhed.

Med de aktuelle tal er boligudbuddet det højeste i omkring tre år. Men det kommer også fra et udgangspunkt, som var det laveste siden 2006, og ser vi på januar i 2019, så er boligudbuddet fortsat -23% lavere.

Set med købers briller er det voksende boligudbud en god ting. Der er mere at vælge mellem, og det kommer efter en tør periode med det laveste udbud af boliger i 16 år. Set med sælgers briller er det omvendt en entydigt dårlig ting. Der bliver kort sagt flere konkurrenter på markedet, og det kan presse pris og salgstid i forbindelse med handlen.

Der står et Til-salg skilt plantet i forhaven på 30.300 huse ved udgangen af januar, mens godt 7.600 lejligheder står til salg. Er man på udkig efter et sommerhus, er der 4.350 sommerhuse til salg.

Den megen modvind til boligmarkedet trækker også priserne ned. Siden priserne begyndte at pege ned lige før sommerferien sidste år, er huse og lejligheder faldet med godt 10%, mens sommerhuse er faldet med 5%. Sporene på boligmarkedet er allerede mærkbare, og vi går ind i en periode med yderligere prisfald.

Relaterede artikler