Udbuddet af boliger fortsætter ned - sælgerne har fået markant bedre kort på hånden

I december faldt udbuddet af huse med 3,1%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Laveste boligudbud i 14 år - udbuddet af boliger fortsatte ned i juni

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger fortsætter med at falde. I december faldt det samlede udbud af huse, lejligheder og sommerhuse med knap 5%, så der ved indgangen til 2021 står 36.646 boliger til salg. Det er det laveste siden 2006.

Samtlige boligtyper trækker ned i boligudbuddet. I december faldt udbuddet af huse med 3,1% til nu 26.315 huse, mens lej­lig­heds­ud­bud­det dykkede med mere end 10% til nu 5.443, hvilket er det laveste nogensinde. Ser vi på som­mer­hus­mar­ke­det, så faldt antallet af Til salg-skilte med 6,4% alene i december, så der i dag står 4.888 sommerhuse til salg.

Der er intet usædvanligt i, at udbuddet af boliger falder i december, hvor flyttetankerne typisk bliver sat i bero. Men det usædvanlige er, at boligmarkedet er gået glip af forårets stigning, så udbuddet derfor nu er faldet i 9 lange måneder i træk. Det betyder, at det er nogle meget voldsomme årsændringer i boligudbuddet, og som nu er hevet ned til det aktuelt laveste i næsten 15 år. Baggrunden er et voldsomt salgspres gennem 2020 og til tider lidt til­ba­ge­hol­den­de sælgere med at få sat boligen til salg i en usikker tid. Resultater er, at det mange steder er blevet sælgers marked med mærkbare prisstigninger til følge. Med det lave udbud har sælgerne kort og godt fået markant bedre kort på hånden, end det var tilfældet for blot et år siden.

Sammenligner vi udbuddet af huse med for et år siden, er det i dag næsten 22% lavere, og samtidig er priserne steget med 5,5%. Tager vi et blik på lejlighederne, så er udbuddet faldet med godt 25%, mens priserne har sigtet 7,4% op over det seneste år. Vildest er det gået for sig på som­mer­hus­mar­ke­det med et dyk i udbuddet på mere end 43%, og hvor priserne samtidig har været på himmelflugt med en stigning på næsten 13% i forhold til for et år siden.

Med det aktuelle udbud er der grobund for, at priserne kan stige yderligere, og det er også vores forventning, at de gør. Det bliver dog ikke i samme stigningstakt, som vi har oplevet gennem det seneste år, og vi ser generelt, at boligmarkedet sætter tempoet ned. Priserne på huse ser vi på landsplan stige for huse med 1%-2%, mens vi forventer, at lejligheds- og som­mer­huspri­ser­ne vil ligge mere fladt. Den lavere pris­stig­nings­takt kommer blandt andet på baggrund af en forventning om et stigende udbud gennem foråret. Vi har gennem krisen været ganske fortrøst­nings­ful­de på boligmarkedets vegne og er det også stadigvæk trods den nye og mere usikre situation igen.

Relaterede artikler