Rentetilpasning skudt i gang: F5 har kurs mod højeste rente i næsten 3 år ved en auktion

Der er dog stadig tale om lave renter.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Den første auktionsdag hos Totalkredit er netop afsluttet for boligejere med ren­te­til­pas­ning­s­lån, som skal have ny rente ved indgangen til 2022. For F5 landede den foreløbige rente på 0,14%. Det betyder, at der er udsigt til den højeste rente ved en auktion hos Totalkredit i næsten 3 år, hvor vi skal tilbage til foråret 2019 for at finde en højere rente. Også F1 har været på auktion i dag, hvor den foreløbige rente, vanen tro fristes man til at sige, landede i negativt terræn på -0,23%. F3 er også på auktion, men starter først på mandag og slutter tirsdag. F1 slutter på fredag, mens F5 slutter på tirsdag i næste uge.

Der er udsigt til den højeste rente på et F5-lån i næsten tre år ved denne auktion, hvor renten tilmed ser ud til at lande med positivt fortegn for anden auktion i træk. Det er dog ikke sådan, at negative renter til de danske boligejere er et afsluttet kapitel, da F1-lånet for 20. gang i streg ser ud til at lande i negativt terræn. Der er godt nok tale om foreløbige resultater, men der skal ske noget helt uventet, hvis renterne skal rykke sig voldsomt i de kommende dage, mens auktionerne står på.

De nye rente betyder dog, at der er udsigt til størst besparelse hos F5-lånerne, hvis det foreløbige resultat holder stik. F5-lånerne har i dag en rente på 0,39% på deres realkreditlån, og kan altså umiddelbart se frem til et nøk ned. Regner vi på det, så betyder det, at ydelsen efter skat på et afdragsfrit F5-lån på 1 mio. kr. falder med ca. 1.900 kr. om året. For boligejere med et F1-lån, som i dag har en rente på -0,16%, er renten stort set uændret, og de kan således glæde sig til endnu et år med en lav månedlig ydelse.

Vi skal efterhånden et stykke tid tilbage for at finde re­k­ord­ni­veau­er­ne for ren­te­til­pas­ning­s­lå­nene, som for både F1, F3 og F5 blev sat ved august-auktionen i 2019 hos Totalkredit. På trods af det, så er boligejere med ren­te­til­pas­ning­s­lån fortsat begunstiget med et meget lavt renteniveau, som der ikke er udsigt til forsvinder lige rundt om hjørnet. Den lempelige pengepolitik hos den europæiske centralbank (ECB) holder nemlig snor i de allerkorteste rentebindinger.

Relaterede artikler