Prisnedslag på det laveste niveau for huse i 15 år

Sælgerne sidder med de bedste kort på hånden, når en bolighandel skal i hus.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Boligejerne har udsigt til 25.000 kr. mere i friværdi over det næste halvandet år

Nye tal fra Finans Danmark viser, at en gennemsnitlig boligkøber fik forhandlet et nedslag på 2,8% hjem på et klassisk parcelhus på 140 kvm. i 2. kvartal. Det svarer til 65.000 kr. I 1. kvartal var det gennemsnitlige prisnedslag på 3,7% for huse. De aktuelle nedslag for huse i 2. kvartal betyder, at nedslagene er på det laveste niveau siden 2006.

Ser vi på en gennemsnitlig lejlighed på 100 kvm., så måtte lej­lig­heds­sæl­ger­ne give et nedslag på 74.000 kr. svarende til 2,2%, hvilket er et my højere end i 1. kvartal, som bød på gennemsnitlige nedslag på 2,1%. Her skal vi dog også tilbage til 2006 for at finde tilsvarende lave niveauer for prisnedslag. 

Den høje fart på boligmarkedet og et meget lavt antal Til-salg skilte betyder, at det er boligsælgerne som sidder med de bedste på hånden, når en bolighandel skal i hus. Det medvirker til, at de prisnedslag, som en boligkøber forhandler hjem aktuelt er på det laveste niveau siden 2006.

Dagens tal fra Finans Danmark dækker til og med udgangen af juni måned. Siden da er boligmarkedet bremset yderligere op, hvor der er kommet flere boliger at vælge i mellem for potentielle boligkøbere samtidig med, at antallet af bolighandler er blevet færre end i starten af året. Boligmarkedet minder derfor lige nu mere om tiden før krisen end under krisen. Det er dog stadig langt fra et boligmarked i tomgang, og vi forventer derfor, at prisnedslagene i den kommende tid fortsat vil være i den meget lave ende for herefter at begynde at tikke op i takt med, at den aktuelt lavere fart bider sig yderligere fast.

Tager vi et historisk tilbageblik på prisnedslagene, så var boligmarkedet i den grad købers marked tilbage i 2009, hvor der i finanskrisens efterdønninger i gennemsnit blev forhandlet et prisnedslag på over 16% hjem, mens prisnedslagene var helt nede at vende på ca. 1% i 2005 lige op til finanskrisen.

Sælgerne har allerbedst kort på hånden i nærheden af København

Udbuddet af boliger er lavest i eller omkring de store byer, og det er da også her, at sælger skal rykke sig mindst på prisen. I landsdelene Byen København, Nordsjælland og Østsjælland gives således det mindste prisnedslag på 1,3% for huse. I Nordjylland forhandles det største nedslag hjem på 5,8% på huse.

Retter vi blikket mod lejligheder, så gives det mindste nedslag i prisen i Københavns Kommune på 1,6%, mens det største prisnedslag gives i Aalborg Kommune på 3,4%.

Relaterede artikler