På 1 uge er vi gået fra en rente på 0,5% til 1%

Kursen hedder 99,6 på 1%-lånet p.t.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Sidste mandag stod der 0,5% på de toneangivende 30-årige realkreditlån med og uden afdrag til boligejerne, men på 1 uge hedder procentsatsen nu 1%. Sidste uge bød nemlig på ren­testig­nin­ger, som først sendte det 30-årige 1%-lån med afdragsfrihed fra Totalkredit tilbage på hylderne i onsdags, mens turen i dag er kommet til 1%-lånet med afdrag. Det lån endte nemlig fredagen med en gen­nem­snits­kurs under 100, og er derfor klar til boligejerne fra i dag, hvor kursen p.t. er 99,6.

Den seneste uges tid har budt på ren­testig­nin­ger, som sender 1%-lånet med afdrag tilbage i spil for boligejerne, og som samtidig altså sender de to 0,5%-lån ud i kulden. 1%-lånet med afdrag er nemlig tilgængeligt for boligejerne fra i dag, da det endte fredagen med en gen­nem­snits­kurs under 100. 1%-lånet med afdrag har ellers været lukket land for boligejerne siden midten af november sidste år, men har altså nu kurs tilbage på hylderne fra i dag.

Ulempen er, at renten er steget, og det dermed er blevet dyrere at låne penge til boligen. Fordelen er, at man nu kan få et fastforrentet lån med minimalt kurstab, som man ikke kunne for en uge siden.

På trods af, at renten er steget til 1%, så er der i en historisk kontekst stadig tale om en meget lav rente. I tillæg er det ikke en så kraftig rentestigning, at det kommer til at skubbe et buldrende boligmarked ud af kurs. Forskellen i den månedlige ydelse efter skat på et lån på 1 mio. kr. med afdrag er 70 kr., hvis vi sammenligner et 0,5%-lån optaget til kurs 98 i starten af januar contra et 1%-lån optaget til kurs 99,6 i dag.

Relaterede artikler