Nyt dyk i boligudbuddet - Boligkøberne har færrest boliger at vælge mellem i 15 år

Med det aktuelle udbud er der grobund for, at priserne kan stige yderligere. Læs mere om boligudbuddet her »

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligpriserne levner ingen opmærksomhed til coronakrisen

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger fortsætter med at falde. Boligkøbere bliver dermed ved med at få væsentlig ringere kort på hånden i jagten efter den nye drømmebolig.

I januar faldt det samlede udbud af huse, lejligheder og sommerhuse med mere end 6%, så der nu står 34.242 boliger til salg mod 36.646 for en måned siden. Antallet af udbudte boliger er det laveste i statistikkens historie, som går tilbage til 2010. Kobler vi tallene på andre statistikker, så skal vi tilbage til 2006 for at finde et lavere udbud af boliger.

Samtlige boligtyper trækker ned i boligudbuddet. I januar faldt udbuddet af huse med 5,6% til nu 24.790 huse, mens lej­lig­heds­ud­bud­det dykkede med knap 7% til nu 5.077, hvilket er det laveste nogensinde. Ser vi på som­mer­hus­mar­ke­det, så faldt antallet af Til salg-skilte med 10,2% alene i januar, så der i dag står 4.375 sommerhuse til salg.

Boligudbuddet fortsætter med at tordne ned. Ser ser vi på udbuddet i forhold til for et år siden, så er det nogle helt vanvittige dyk. Boligerne har haft tendens til at blive revet væk med et buldrende boligmarked. Og med det aktuelt laveste udbud i 15 år, så kan det udgøre en halvgiftig cocktail for priserne på boligmarkedet, som kan få yderligere vinger. Priserne er allerede år steget betragteligt gennem det seneste år og med det her lave og fortsat faldende udbud, kan yderligere prisstigninger være i vente, som også er vores forventning. Boligmarkedet er ikke kommet ud af balance, men det seneste års prisstigning bør altså ikke gentage sig i adskillige år.

Sammenligner vi udbuddet af huse med for et år siden, er det i dag mere end 25% lavere. Tager vi et blik på lejlighederne, så er udbuddet faldet med knap 29% på et år, mens udbuddet på som­mer­hus­mar­ke­det i løbet af det seneste er er meget tæt på at være blevet halveret.

Med det aktuelle udbud er der grobund for, at priserne kan stige yderligere, hvilket vi også forventer. Vi forventer dog samtidig, at pris­stig­nin­ger­ne løjer af sammenlignet med sidste år. Priserne på huse ser vi på landsplan stige for huse med 2% i år mod 6,5% sidste år. For lejligheder og sommerhuse ser vi priserne ligge mere fladt efter et år i hastighed med prisstigninger på henholdsvis 9% og 11%. De lavere pris­stig­nings­tak­ter i 2021 er ikke mindst med udgangspunkt i en forventning om, at udbuddet vil begynde at pege op igen i løbet af foråret, hvilket vil fungere som en ventil på boligmarkedet og lette det eksisterende prispres.

Relaterede artikler