Laveste antal bolighandler i 15 måneder

Boligmarkedet er på vej ind i en ny og langsommere fase

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Færre tvangsauktioner i juni

Nye tal fra Boligsiden viser, at der i juli blev købt og solgt i alt 7.039 huse, lejligheder og sommerhuse. Det er et fald på mere end 2.000 i forhold til juni, og antallet af bolighandler er nu faldet fire måneder i træk.

Det betyder, at juli bød på det laveste antal af bolighandler i 15 måneder. Også når vi tager højde for sæson, er der tale om det laveste i 15 måneder. Trods faldet står juli dog alligevel for det næsthøjeste antal bolighandler i en juli måned i statistikkens 10-årige levetid. Der er derfor således langtfra tale om tomgang på boligmarkedet, men alene et tempo, som er gået ned efter en tid med ekstremt høj hastighed. I forhold til sidste år, som har rekorden for flest handler i juli, blev der i år handlet 20% færre boliger.

Det her sætter en tyk under, at boligmarkedet er på vej ind i en ny og langsommere fase. Alt peger på, at det hæsblæsende tempo på boligmarkedet er en overstået tid, hvilket på alle måder er positivt. Hastigheden har simpelthen været bekymrende høj med en bred vifte af både handels- og prisrekorder, så en neddrosling i hastigheden er kærkommen. Handlerne rammer nu det laveste i mere end et år og det samme er tilfældet med pris­stig­nin­ger­ne.

Faldet i bolighandlerne gælder både for huse, lejligheder og sommerhuse. I juli blev der handlet 4.682 huse, hvilket er et fald på 23% i forhold til juni. På lej­lig­heds­mar­ke­det blev der handlet 1.417 lejligheder og et fald på 18% sammenlignet med juni. Sommerhusene oplevede med 940 handler det største fald i forhold til juni på -27%.

Den seneste udvikling er fuldstændig på linje med vores prognose, som netop er et boligmarked i fortsat fremgang men i et lavere tempo. Vi forventer, at den aktuelt lavere fart kommer til at bide sig fast og ikke kun er et sommerfænomen. Udbuddet af huse, lejligheder og sommerhuse er på fem måneder steget med henholdsvis 5%, 29% og 40%, og det lægger et naturligt låg på pris­stig­nin­ger­nes potentiale. Samtidig er renterne steget, mens priserne er kommet op i et niveau, hvor færre danskere har både mulighed og lyst til at være med. Dermed peger meget på, at farten og pris­stig­nin­ger­ne på boligmarkedet har set toppet.

I juli steg huspriserne med 0,8%, lej­lig­heds­pri­ser­ne med 0,1% og som­mer­huspri­ser­ne med 0,8%. Tager vi højde for sæson er der for huse og lejligheder tale om den laveste prisstigning i 14 måneder, mens det for lejligheder er den mindste prisstigning i et halvt år.

Relaterede artikler