Flere "Til Salg"-skilte på boligmarkedet

Boligkøberne får i de her måneder mere at vælge mellem, og det er i den grad tiltrængt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Fremgang for boligpriserne i april – men stadig lavere end førkriseniveau

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at det samlede udbud af boliger steg i juli med 707, så der nu står 34.321 boliger til salg. Det er femte måned i træk, at der kommer flere ”Til Salg”-skilte på boligmarkedet. Set over de seneste fem måneder er udbuddet steget med næsten 3.800, hvilket svarer til en stigning på godt 12%.

Boligkøberne får i de her måneder mere at vælge mellem, og det er i den grad tiltrængt. Udbuddet ramte i vinters det laveste i 15 år, så det har bestemt ikke været købers marked, som også har måtte acceptere kortere salgstider og ekstreme prisstigninger. Det er nu ikke sådan, at det vrimler frem med nye ”Til Salg”-skilte, og udbuddet er fortsat ganske lavt, men altså stigende gennem fem måneder nu. Og det er glædeligt.

Udover en kærkommen udvikling for boligkøberne, så er det også positivt for boligmarkedets udvikling. Det ekstremt lave udbud har sammen med den høje efterspørgsel været afgørende for, at priserne er eksploderet det seneste år. Derfor vil det nu stigende udbud være med til at lukke lidt af luften ud af et presset boligmarked.

Tallene viser samtidig Udbudspriserne slapper en anelse mere af. I juli steg udbudsprisen på huse med 0,2% og 0,3% for sommerhuse, hvilket er markant lavere end i de foregående måneder. Samtidig faldt udbudsprisen ligefrem på lejligheder, hvilket er det første reelle fald i 19 måneder. Ser vi på års­stig­nin­ger­ne i boligpriserne, så peger meget på, at de har toppet. I juli lå priserne 11% over for både huse og lejligheder, mens udbudsprisen på sommerhuse lå 22% over sidste år. Det er lidt lavere for lejligheder og sommerhuse end i foråret, hvor de årlige prisstigninger lød på henholdsvis 13% og 24%.

Det stigende udbud gælder for alle boligtyper. I juli kom der 377 flere huse til salg, mens det kom 257 flere lejligheder på markedet. Udbuddet af sommerhuse pegede op med 73. Lægger vi stigningen sammen med de foregående måneder, så er udbuddet af huse, lejligheder og sommerhuse på fem måneder nu steget med henholdsvis 5%, 29% og 40%.

Meget peger på, at boligmarkedet har bevæget sig ind i en ny fase. Farten på handlerne er droslet mærkbart ned efter en hæsblæsende periode. Det har endelig givet lidt liv til udbuddet, som får lov til at stige, hvilket de seneste fem måneders udvikling understreger. Den lavere han­del­sak­ti­vi­tet og det voksende udbud er med til at trække styrken ud af pris­stig­nin­ger­ne, som har toppet. Samtidig er renterne steget, som sammen med de mærkbare prisstigninger betyder, at færre kan og har mulighed for at være med på boligmarkedet. Herudover er vi på vej ud af coronakrisen, som i sig selv har haft en positiv betydning for boligmarkedet, og det kapitel er gradvist i gang med at blive lukket.

Relaterede artikler