Flere sommerhuse til salg - udbuddet stiger for 3. måned i træk

Udbuddet af sommerhuse steg med 5% i maj.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligkøberne har færre boliger at vælge mellem

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af sommerhuse steg med 5% i maj. Det er tredje måned i træk, at antallet af sommerboliger til salg stiger, og siden februar er som­mer­hus­ud­bud­det nu steget med mere end 20%. Det kommer på et tørt sted, efter udbuddet er raslet ned det forgangne år. Trods den seneste tids stigning er udbuddet fortsat 33% lavere i forhold til for et år siden.

Som­mer­hus­mar­ke­det har været brandvarmt under coronakrisen, hvor det kort og godt er blevet en hel del mere populært at eje sit eget sommerhus. Han­del­sak­ti­vi­te­ten er eksploderet, priserne er banket i vejret, og udbuddet er styrtet ned. Men den seneste tid er udbuddet igen begyndt at vende næsen opad. Det kan være med til at give lidt luft til som­mer­hus­mar­ke­det, som har løbet en hæsblæsende sprint gennem det seneste år. Og der er i den grad behov for lidt luft.

Gennem det seneste år er der handlet næsten 18.500 sommerhuse, hvilket er en stigning i han­del­sak­ti­vi­te­ten på næsten 70% sammenlignet med det foregående år. Samtidig ligger priserne i dag 24% højere end for et år siden. Der er ingen tvivl om, at det er blevet en del sværere at være sommerhuskøber på bare et år med mærkbart højere priser og færre huse at vælge mellem. Derfor er det også kærkomment, at udbuddet endelig peger lidt op igen. Vi forventer, at stigningen i som­mer­huspri­ser­ne igen falder mere til ro.

Retter vi blikket mod huse og lejligheder, så lå udbuddet stort set fladt i maj. For huse faldt udbuddet med 1,2%, mens lej­lig­heds­ud­bud­det steg 0,5%. Efter 11 lange måneder med udbudsfald, så har vi gennem de seneste måneder set, at faldet først og fremmest er bremset op. Vi forventer herfra, at udbuddet igen kommer til at stige på både hus- og lej­lig­heds­mar­ke­det over den kommende tid, men vi har endnu til gode for alvor at se det. Et højere udbud vil lette presset på boligmarkedet, hvor pris­stig­nin­ger­ne har været for høje gennem det seneste år. Udover et højere udbud vil de højere renter samt det generelt højere prisniveau, hvor færre har mulighed for at være med, lægge en dæmper på pris­ud­vik­lin­gen.

Relaterede artikler