Det lave udbud af boliger står stille

Det fortsat lave udbud gør boligmarkedet mere prisfølsomt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Lånetilbud i realkreditinstitutterne holdes oppe af bolighandler

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at der ved indgangen til oktober samlet står 34.183 huse, lejligheder og sommerhus til salg. Det er 0,4% færre end for en måned siden. Med andre ord et tæt på helt stillestående boligudbud. Sammenlignet med for et år siden er boligudbuddet 15% lavere i dag, hvilket betyder, at der i dag er knap 6.000 færre boliger til salg.

Boligudbuddet står helt stille. Det er en anelse problematisk, da udbuddet gennem det seneste års tid er faldet til et ekstremt lavt niveau. Det lave niveau kommer ovenpå en coronatid, hvor den massive bo­li­g­ef­ter­spørgsel måned efter måned har taget lunser af udbuddet. Vi står i dag med tæt på det laveste antal boliger til salg siden 2006.

Det fortsat lave udbud gør boligmarkedet mere prisfølsomt boligmarked overfor en ny mærkbar stigning i efterspørgslen. Markedet har kort og godt sværere ved at absorbere høj efterspørgsel, når udbuddet er så lavt, og det vil i det tilfælde give priserne ny flyvehøjde. Vi forventer dog ikke, at en ny kraftig stigning i efterspørgslen er undervejs, men skulle det ske, så vil vi i højere grad se det reflekteret i priserne, når udbuddet er så lavt.

Ser vi på de enkelte boligtyper, er der forskel, men den samlede historie om et lavt udbud er overordnet den samme. I september faldt udbuddet af huse med 0,2%, så der i dag står 23.519 huse til salg. Det er 16% færre end for et år siden. For lejligheder steg udbuddet i september med 2,3% og er kun en lidt lavere end for et år siden . Det står i dag 5.977 lejligheder til salg. Som­mer­hus­mar­ke­det fortætter med at få pillet Til Salg-skilte ned. I september faldt udbuddet med 4,5% til 4.687 sommerhuse. Udbuddet af sommerhuse er nu 23% lavere end for et år siden.

Ser vi på udbudspriserne, så peger de fortsat op. Den gennemsnitlige udbudspris for huse steg med 0,5% i september og ligger 11% højere end for et år siden. For lejligheder steg udbudspriserne med 0,6% og ligger i dag 10% højere end for et år siden. Prisen på udbudte sommerhuse steg 0,4% i september og ligger hele 20% over sidste års udbudspriser.

Meget tyder dog på, at boligmarkedet allerede er gået ind i en ny og mere langsom fase. Pris­stig­nin­ger­ne er i dag væsentligt lavere end tidligere under coronakrisen, og også han­del­sak­ti­vi­tet faldet tilbage igen og minder mere om en tid før corona. Mange har fået opfyldt boligdrømmen gennem det seneste år, genåbning og normalisering af samfundet trækker en del af coronaeffekten ud af boligmarkedet, renterne er i dag højere, og endelig er der færre som har råd og formentlig også lyst til at være med på et boligmarked, hvor rekorderne det seneste år har stået i kø.

Relaterede artikler