Danskerne øgede realkreditudlånet med 79 mia. kr. i 2020
Rentesikre lån står øverst på ønskesedlen.
Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at danskernes realkreditudlån blev øget i december med 7 mia. kr. Det betyder, at udlånet i 2020 som helhed er øget med 79 mia. kr. svarende til 5,3 pct.
Hele stigningen og mere til er sket i de fastforrentede lån, som igennem 2020 er steget med 106 mia. kr. Lige omvendt er det gået for de variabelt forrentede lån, som er gået 28 mia. kr. tilbage. Det er ikke nogen ny tendens, at de fastforrentede lån vinder frem på bekostning af de variabelt forrentede lån. Det har stået på i årevis, og 2020 blev også året, hvor fast rente igen fylder mest. Ved udgangen af 2020 bestod 53,4 pct. af boligejernes lån af fast rente. For et år siden lød andelen på 49,1 pct., men den var helt nede at vende på 33 pct. i 2013.
Boligejernes lånelyst har haft fin luft under vingerne i 2020 på trods af Coronakrisens hærgen. Efter et lille tilbageslag i krisens indledning, hvor udlånsvæksten var nede på omkring 3 pct., så er den efterfølgende let forøget til de aktuelle 5,3 pct. Den væsentlige årsag til det finder vi på boligmarkedet. 2020 har budt på næsten 100.000 bolighandler, hvor boligejerne tilmed har haft fin gang i konverteringerne på baggrund af det lave renteniveau. I den forbindelse har nogle boligejere udnyttet muligheden til at låne lidt ekstra i friværdien. Hele udlånsvæksten og mere til finder sted i de fastforrentede, og dermed mest rentesikre, lån, som samtidig nu står som det mest udbredte lån blandt boligejerne.
Udviklingen mod fast rente skyldes ikke mindst det lave renteniveau. Rentefaldet har også betydet, at forskellen mellem lån med kort og lang rentebinding er snævret kraftigt ind og er på det laveste niveau i mere end et årti. I tillæg er bidragssatsen steget mest på lån med variabel rente ligesom der er kommet flere myndighedstiltag, som begrænser mulighederne for at optage et variabelt forrentet lån for visse boligejere.
Den høje sikkerhed i boligejernes lån er noget, vi skal være glade for i en tid, hvor usikkerheden er tårnhøj. Her kan sikkerhed på lånesiden give en vis tryghed både for en enkelte boligejer og samfundet som helhed.