Boligudbuddet stiger for 2. måned i træk

Boligudbuddet steg med 681 boliger i april.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligudbuddet stiger for 2. måned i træk

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at boligudbuddet steg med 681 boliger i april. Det betyder, at udbuddet af boliger nu er steget to måneder i træk, hvilket sker ovenpå 11 måneder med fald. I forhold til for et år siden er udbuddet fortsat mere end 15.000 lavere.

Boligkøberne oplever langt om længe, at der bliver lidt flere boliger at vælge mellem. Det sker efter 11 utrolig lange måneder som boligkøber, hvor udbuddet er skrumpet måned efter måned. De seneste to måneders stigning er dog endnu i den helt spæde ende, men ikke desto mindre er faldet bremset op og nu vendt til en stigning.

Et voksende udbud er ikke kun glædeligt for boligkøberne, men også for boligmarkedet som helhed. Det kraftigt reduceret udbud gennem det forgangne år har bidraget til de kraftigste prisstigninger siden tiden op mod finanskrisen. Vi må sande, at farten aktuelt er for høj og uholdbar på længere sigt, og netop et voksende udbud vil medvirke til at slå en bremse i de hastigt stigende boligpriser. Vi har i en periode ventet et voksende udbud gennem foråret, og det får vi nu, men vi skal altså se endnu en endnu større stigning for at få den ønskede effekt. Vi forventer fortsat, at det kommer til at ske gennem den kommende tid, og at pris­stig­nin­ger­ne vil drosle ned.

Den seneste stigning i udbuddet af boliger sker indenfor for alle boligtyper, men primært indenfor lejligheder og sommerhuse. Det er imidlertid også indenfor disse boligtyper de kraftigste prisstigninger har fundet sted gennem det seneste år. I april steg udbuddet af lejligheder med 268, mens sommerhuse voksede med 379. Boligkøbere på husjagt måtte nøjes med en stigning i boligudbuddet på 34 huse. Den spæde stigning ændrer imidlertid ikke meget ved, at udbuddet i forhold til for et år siden er markant lavere og fortsat befinder sig på det laveste niveau siden 2006.

Udbudspriserne stiger fortsat og steg i april for huse, lejligheder og sommerhuse med henholdsvis 1,4%, 1,2% og 2,7%. Det bringer de årlige stig­nings­tak­ter i priserne op på 10%, 13% og 22%, hvilket er den hurtigste prisudvikling siden tiden op mod finanskrisen. Dengang steg udbudspriserne imidlertid med knap 20%. Selvom der endnu er et stykke derop, så er tiden før finanskrisen bestemt ikke pejlemærket, og det går aktuelt for hurtigt på boligmarkedet. Priserne er dog endnu ikke kommet ud af trit med virkeligheden, og der er fortsat rum til prisstigninger, hvilket vi også forventer af tiden, der kommer.

Selvom udbuddet i dag fortsat er markant lavere end for et år siden, og køberne har mindre at vælge mellem, så er det langt fra tilfældet, at det er umuligt at få fat på en bolig. Bag udbudstallene ligger nemlig, at der bliver slået flere nye boliger op på nettet end normalt, og at flere købere end normalt finder deres nye drømmebolig. Den seneste tid har budt på stribevis af han­dels­re­kor­der, og siden begyndelsen af 2020 og frem til i dag har næsten 130.000 købt nyt hus, lejlighed eller sommerhus. Udfordringen i det faldende udbud er derfor langtfra til­ba­ge­hol­den­de sælgere, men derimod ivrige boligkøbere.

Relaterede artikler